Для голосових асистентів настали важкі часи. Вони все ще не приносять прибутку, потребують ресурсів на підтримку й чималих витрат на роботу серверів. При цьому вони не демонструють рекламу та безплатні для користувачів. Google Assistant як раз серед таких.

Передісторія така, що за період з 2016 по 2021 роки Google Assistant виходив у формі восьми «розумних» колонок та дисплеїв. Останній такий гаджет вийшов у березні 2021 року — два роки тому. Але минулий рік став для асистента провальним.

Так Google Assistant почав зникати з продуктів Nest Wi-Fi та Fitbit, втратив функції Driving mode та Duplex on the Web, а Reminders скоро стануть частиною Google Tasks.

Така динаміка не говорить про світле майбутнє голосового асистента, а сама ситуація дуже нагадує «успіхи» Amazon Alexa.

Тепер, як повідомляє CNBC, в команді Google Assistant починається реорганізація, й частина команди переходить до роботи над Bard. Співробітники отримали службову записку з назвою «Зміни в командах Assistant та Bard», в якій йдеться про чимало змін керівників.

Для прикладу, віцепрезидент з розробки Google Assistant Амар Субраманья тепер керуватиме розробкою Bard. Віцепрезидент з інжинірингу Google Assistant Цзяньчан Мао залишить компанію «з особистих причин», а його позицію займе Піюш Ранджан — глава комерційного підрозділу Google.

«Оскільки команди Bard продовжують роботу, ми хочемо переконатися, що ми продовжуємо підтримувати й реалізовувати майбутні можливості», — також йдеться у листі від віцепрезидентки та керівниці бізнес-підрозділу Google Assistant Сіссі Сяо.

Поєднання команд з одного боку має сенс, але з іншого — це різні продукти. Google Assistant є голосовим помічником, який може вимкнути світло або встановити нагадування про щось, тоді як Bard може генерувати розлогі відповіді на питання у формі чату. Слухати, як Google Assistant буде це озвучувати, може бути не дуже цікавим досвідом. 

Тим часом Google Assistant все одно може давати відповіді на питання, й Bard може непогано доповнювати можливості Google Assistant. Вони також мають схожі інтерфейси (що так само не допомагає монетизації). Але для голосового асистента все одно залишається його найбільша проблема:

«Якщо припустити, що ідея Google Assistant — голосового асистента, який допомагає вам виконувати певні дії — ще не зовсім мертва в Google, то можна уявити майбутнє, в якому мовна модель Bard допоможе йому зрозуміти, що ви хочете зробити, і він це зробить, але здається, що до такого майбутнього сервісу ще багато років. Сьогоднішній асистент не має проблем з мовною моделлю, але має проблеми з розпізнаванням голосу, і з цим Bard не допоможе» — розмірковує Рон Амадео з Ars Technica.

Наразі чат-боти дійсно змогли перевершити зацікавленість користувачів голосовими асистентами. ChatGPT в принципі за рекордні строки набрав першу сотню мільйонів користувачів. Тим часом у голосових асистентів немає такої бази активних користувачів. Але це не означає, що ними не можна користуватися одночасно.

У будь-якому випадку, ситуація для Google Assistant виглядає не дуже добре.