Як і для багатьох інших, зараз не найкращі часи й для Amazon. Про це кажуть плани компанії звільнити приблизно 10 тисяч співробітників. Віртуальний «співробітник» компанії цьогоріч також почувається не дуже добре. Частина звільнень в компанії буде й відділі Alexa.

За 10 років свого існування голосовому асистенту Alexa так і не вдалося створити постійний потік доходу. Цей підрозділ є частиною групи Worldwide Digital разом з Amazon Prime. Їх втрати лише за перший квартал цього року склали $3 млрд, і переважна більшість саме на Alexa. Це вдвічі перевищує втрати будь-якого іншого підрозділу компанії.

Business Insider поспілкувався з десятком нинішніх та колишніх співробітників, які описали «кризовий» стан підрозділу. Один з них назвав Alexa «колосальним провалом уяви» та «втраченою можливістю». І все ж масштабні звільнення стануть результатом років спроб врятувати ситуацію.

Amazon цього року може втратити $10 млрд через голосового асистента Alexa

У 2019 році в компанії відбулася кризова нарада, яка стала марною спробою порятунку ситуації. В кінці того ж року можна було побачити, що проєкт заморозив найняття нових співробітників, після чого вже й Джефф Безос (Jeff Bezos) почав втрачати зацікавленість в Alexa. Новий CEO компанії Енді Джессі (Andy Jassy) тим паче не буде ставати на її захист.

Не дивлячися на те, що Amazon Echo є одним з найбільш продаваних товарів на Amazon, більшість цих пристроїв продається за собівартістю. «Приносити копійку» в цій бізнес-моделі мала саме Alexa:

Ми хочемо заробляти гроші, коли люди використовують наші пристрої, а не тоді, коли вони купують наші пристрої.

Але так не сталося. Як виявилося, користувачі не дуже охочі витрачати гроші через віртуального співрозмовника. Традиційно, їм більш до вподоби побачити зображення з товаром, зазирнути у відгуки тощо, перед тим, як щось придбати. При цьому до Alexa все одно зверталися. Ще до четвертого року роботи до Alexa зверталися мільярд разів на тиждень, але переважно це були прості команди відтворити музику чи озвучити прогноз погоди, що не монетизується.

Не допомогла «Алексі» й співпраця компанії з партнерами. Голосовий асистент міг викликати Uber або замовити піцу в Dominos. З подібних запитів компанія отримувала свою долю. Певно, не таку велику.

Amazon цього року може втратити $10 млрд через голосового асистента Alexa

Повідомляється, що наразі в компанії немає чіткої позиції щодо майбутнього ґаджетів. При цьому за даними Business Insider, Alexa не так погано тримається на фоні конкурентів в США: у Google Assistant є 81,5 млн користувачів, Siri від Apple — 77,6 млн, Alexa — 71,6 млн.