Нарешті процес передачі ПС ЗСУ бойових винищувачів зрушив з мертвої точки. Спочатку Польща, а потім і Словаччина погодились передати УСІ свої МіГ-29 Україні.

Польща найближчими днями направить в Україну чотири винищувачі МіГ-29, оголосив президент країни Анджей Дуда. Пізніше до ЗСУ надійдуть УСІ польські МіГ-29. Йдеться про 23 бойових та 6 тренувальних винищувачів, хоча пан Дуда сказав, що Польща має лише 10-20 літаків цього типу.

Польща та Словаччина передають Україні винищувачі МіГ-29

Відразу після цього передачу винищувачів схвалив і уряд Словаччини, про що написав прем’єр-міністр країни Едуард Геґер. Тут йдеться про 13 МіГ-29, які Словаччина вивела зі складу збройних сил влітку 2022 р.

Насправді історія з можливим наданням Україні словацьких МіГ-29 тягнеться вже майже рік. Вперше про це заговорили ще у березні 2022 р. Потім, у липні 2022 р., Едуард Геґер сказав про таку можливість під час інтерв’ю. Знову ця тема сплила у грудні 2022 р. І ось нарешті з’явилася хоч якась ясність.

Крім того, стало відомо, що Словаччина направить в Україну й запасні частини для ЗРК «Куб».

Польща та Словаччина передають Україні винищувачі МіГ-29

Отримання винищувачів радянського зразка – наразі майже єдиний спосіб поповнити парк ПС ЗСУ. Як би нам не хотілось отримати F-16 чи інші західні винищувачі, слід розуміти, що це складний і тривалий процес, який потребує навчання пілотів, техніків та зброярів (десь по 8-10 людей на один літак), підготовку аеродромної інфраструктури, постачання запчастин тощо. Тож навіть якщо рішення про передачу західних винищувачів буде прийнято вже сьогодні, реально вони надійдуть в Україну у кращому випадку лише у 2024 році.

Саме тому для закриття нагальних потреб ЗСУ передання саме радянських винищувачів, адаптованих під західну зброю – це кращий і найшвидший варіант. Тож дуже дякуємо, Польща та Словаччина.

Нагадаємо, наразі сама Словаччина залишилась взагалі без винищувачів. Країна замовила 14 F-16V Block 70/72, але перші з них надійдуть до збройних сил лише у 2024 р. До тих пір небо над країною будуть прикривати ПС Чехії та Польщі.