Маленька, але горда Словаччина продовжує дивувати. Країна, здається, планує віддати Україні майже всю свою військову техніку.

Армія Словаччини налічує усього 18,5 тис. осіб, щодо озброєння, то у Словаччини усього лише 30 танків Т-72МБ та 350 БМП та БТР різних типів, більшість з яких це ще радянські БМП-1 та БМП-2. У складі ВПС лише 19 літаків, з яких лише 11 бойових МіГ-29, та близько 40 гелікоптерів, частина з яких на зберіганні.

Але, попри такі невеличкі сили, Словаччина вже надала Україні 8 155-мм САУ ZUZANA 2, тобто половину з того, що в них є, та усі що були зенітно-ракетні комплекси С-300. І це ще не все!

Стало відомо, що у середині червня Словаччина транспортувала в Україну щонайменше п’ять гелікоптерів – чотири Мі-17 та один Мі-2, ще один Мі-17 з бортовим обладнанням ізраїльського виробництва чекає на дозвіл від уряду Ізраїлю.

Словаччина для України: гелікоптери, винищувачі й танки

Ба більше. Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер в ефірі чеського телебачення сказав, що Словаччина планує нові передачі зброї. Йдеться про винищувачі МіГ-29 та танки.

І судячи з того, що прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, який теж брав участь у тому ефірі, сказав, що з вересня 2022 р. Чехія допоможе Словаччині захищати повітряний простір, мова йде про усі 11 винищувачів МіГ-29, що є у Словаччини.

Річ у тому, що Словаччина вже замовила винищувачі F-16, які мають замінити МіГ-29, але їх поставка планується лише через рік. Тому на цей час країні потрібна буде допомога сусідів для захисту свого неба. Шляхетний жест, Словаччина, ми запам’ятаємо це!

Словаччина для України: гелікоптери, винищувачі й танки

Щодо танків, нагадаю, у Словаччини їх усього 30, тобто будь-яка передача техніки Україні позначиться на обороноздатності країни.

Прем’єр-міністр Едуард Гегер не став розкривати ані строків, ані деталей поставки. «Я не хочу докладно говорити про це, тому що Україна також просила нас не вдаватися в деталі», – сказав він.

«Ми маємо всі передумови вірити, що Україна переможе у цій війні», – додав прем’єр Словаччини.