Два російські винищувачі Су-27 перехопили розвідувальний БПЛА MQ-9 Reaper ВПС США над Чорним морем. Під час здійснення російськими пілотами небезпечних маневрів навколо БПЛА сталося зіткнення, що призвело до падіння MQ-9 Reaper. Російський Су-27 теж отримав пошкодження, але повернувся на базу. Про це йдеться в офіційному зведенні Міністерства оборони США.

MQ-9 виконував звичайний розвідувальний політ у міжнародному повітряному просторі. Ще до початку повномасштабного вторгнення розвідувальні літаки НАТО почали щільно патрулювати простір навколо кордонів України та Росії.

«Кілька разів перед зіткненням Су-27 скидали пальне та виконували перед MQ-9 безрозсудні, екологічно небезпечні та непрофесійні маневри. Цей інцидент демонструє відсутність компетентності, а також небезпечність і непрофесійність», – заявив генерал Джеймс Б. Хекер, командувач ВПС США в Європі та Африці.

Відомо що росіяни 19 разів заходили в «атаку» на цей MQ-9 Reaper. Вартість знищеного розвідувального БПЛА з відповідною апаратурою становить більше ніж $30 млн.

Скоріш за все, інцидент не призведе до ескалації конфлікту та втягування в нього НАТО. Ще з часів Холодної війни небезпечні маневри без використання зброї у повітрі та на морі стали нормальною практикою для радянських пілотів та моряків. Небезпечне маневрування відновилося у 2010 роках, після остаточного установлення в Московії рашистського режиму.

Формально враження MQ-9 Reaper – це не збиття, тому що зброя не використовувалася, але фактично росіяни домоглися свого, американський БПЛА знищений, НАТО «принижене». Якщо росіян не поставити на місце, вони не припинять випробувати межі толерантності НАТО.

Наразі відомо, що представника Росії в США викликали до міністерства іноземних справ США для профілактичної бесіди. А тим часом ВМС НАТО намагаються відшукати та підняти уламки MQ-9 Reaper, щоб вони не потрапили до рук росіян.

Російський Су-27 «збив» американський розвідувальний БПЛА MQ-9 Reaper над Чорним морем

Характеристики General Atomics MQ-9 Reaper
Екіпаж – 2 на наземній станції
Довжина – 11 м
Розмах крил – 20 м
Висота – 3,81 м
Вага порожнього – 2 223 кг
Максимальна злітна вага – 4 760 кг
Вага палива – 1 800 кг
Вантажопідйомність – 1 700 кг
Силова установка – 1 × турбогвинтовий Honeywell TPE331-10
Потужність – 900 к.с. (671 кВт)
Максимальна швидкість – 482 км/год
Крейсерська швидкість – 313 км/год
Дальність – 1 900 км
Витривалість – 14 годин
Максимальна експлуатаційна стеля – 15 420 м
Робоча висота – 7 500 м