З початку 2022 року у небі Європи безперервно кружляють десятки розвідувальних літаків НАТО. Наприклад, зранку 27 січня 2022 р. у повітрі було відразу 15 розвідувальних апаратів альянсу та їх союзників, включаючи найновіший CL-650 ARTEMIS. З початку гарячої фази війни розвідувальні літаки не входять в повітряний простір України, але постійно чергують навколо кордонів України, Білорусі та Росії.

Аналітики Orion Intel наклали польоти усіх літаків союзників за місяць з 25 липня по 25 серпня 2022 р. на одну мапу. І вона дійсно вражає.

Особливо щільно розвідувальні літаки патрулюють Чорне море, Румунію та навколо Кенігсбергу (Калінінграду). На мапі подана розбивка за типами літаків, крім того, літаки Швеції, яка поки що не є членом НАТО, показані окремо.

Військові НАТО збирають розвідданні не лише для власного використання, а й (скоріш за все) діляться інформацією з українськими військовими. Враховуючи, скільки коштує година польоту літаків такого класу, а також їх техобслуговування, можна зрозуміти, що така підтримка з боку НАТО багато коштує.

Що ж, ще раз дякуємо партнерам за допомогу!