Учора Microsoft офіційно анонсувала реліз великого оновлення Windows 11 — KB5022913 (Build 22621.1344). Трохи дивно, але у Windows Update воно називається просто “кумулятивним оновленням для Windows 11 22H2”. Попри те, що це явно друге контент-оновлення з серії Moments, яку компанія представила влітку 2022 р. (нагадаємо, апдейт Windows 11 Moment 1 вийшов у жовтні 2022 р.), наразі в офіційних новинах і анонсах Microsoft більше не використовує цю назву і характеризує KB5022913 просто як “велике оновлення”. Які ж зміни компанія підготувала для користувачів?

Панель завдань
Відтепер Пошук на Панелі завдань може бути справжнім рядком пошуку, з можливістю введення тексту прямо в ньому — так само як це було у Windows 10. Налаштувати це можна в “Налаштування — Персоналізація — Панель завдань” (Settings – Personalization – Search), де відтепер доступно цілих чотири варіанти: рядок пошуку, “фейковий” рядок, іконка і повна відсутність Пошуку на Панелі завдань. Додатково рядок пошуку у меню “Пуск” нарешті отримав закруглені кути й тепер краще вписується в загальний дизайн цього меню.

Крім того, Microsoft додала чат-бота Bing прямо у “Пошук”, тому тепер звернутися до нього можна, не відкриваючи браузер Edge. На жаль, чат-бот наразі доступний не у всіх регіонах.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

Microsoft трохи оновила дизайн системного трею. Спливаюче меню отримало трохи іншу форму, новий стиль індикатора фокуса та підказки плюс нову анімацію перетягування піктограм зі спливаючого меню на Панель завдань.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

На пристроях з сенсорним екраном Панель завдань тепер може переходити у “режим планшета” — вона значно зменшується у розмірах і звільняє екран для відкритих програм; “розвернути” її можна за допомогою свайпу вгору.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

Віджети
Віджети отримали повноекранний режим перегляду, також нарешті з’явилась підтримка сторонніх віджетів — наразі їх ще дуже мало, але в Microsoft Store вже можна знайти додаткові віджети Facebook Messenger, Spotify, Xbox і Phone Link.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

Диспетчер завдань
Диспетчер завдань отримав значне оновлення ще у Windows 11 22H2, зараз же у ньому з’явилася можливість пошуку процесів, програм, сервісів тощо — у верхній частині вікна тепер є рядок пошуку. Також тепер користувач може налаштовувати тему Диспетчера завдань окремо від системних налаштувань.

Налаштування
В системних налаштуваннях з’явилося нове меню “Рекомендації з енергоспоживання”, яке можна знайти у “Налаштування — Система — Живлення” (Settings — System — Power — Energy Recommendations). Тут розташовані поради щодо зменшення викидів вуглекислого газу, які можна застосувати як поодинці, так і всі разом.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

Блокнот
Вбудований текстовий редактор отримав систему вкладок — тепер в одному вікні Блокнота можна тримати відкритими одразу кілька текстових файлів.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

Snipping Tool
“Засіб захоплення фрагментів”, або Snipping Tool, отримав можливість запису відео — відповідний перемикач розташований у панелі інструментів утиліти.

Windows 11 отримала чергове велике оновлення Moment 2 (KB5022913)

Крім того, у Moment 2 було покращено функціональність “Голосового доступу”, що використовується для керування системою за допомогою голосових команд — але вона досі не знає української. Також для учасників програми Windows Insider стала доступна можливість підключення до системи смартфонів iPhone — утиліта “Зв’язок зі смартфоном” (Phone Link) отримала підтримку iOS, про що детальніше можна дізнатися з нашої окремої новини.

Windows 11 22H2 Moment 2 (KB5022913) вже доступне для завантаження у Windows Update. Як водиться, Microsoft надає доступ до нього поступово, тому деяким користувачам доведеться почекати – компанія обіцяє, що всі зможуть його отримати до 14 березня.