Як тільки стало відомо про анонс нового пошуковика Bing від Microsoft, що використовує технології ChatGPT, компанія Google поспішила анонсувати власні зміни до інтернет-пошуку. Як раніше повідомлялося, успіх ChatGPT застав пошукового гіганта зненацька, і оголосивши «червоний код», його генеральний директор Сундар Пічаї наказав командам готувати нові сервіси на основі ШІ.

І от майже разом з Microsoft, компанія Google свої досягнення в галузі штучного інтелекту на спеціальному заході в Парижі. Проте як пише The Verge, ці функції бліднуть у порівнянні з оголошенням Microsoft про «новий Bing», який компанія широко продемонструвала пресі та запропонувала обмежений публічний доступ до нього.

Найцікавіша демонстрація Google стосувалася того, як пошук буде використовувати генеративний ШІ в майбутньому для узагальнення інформації з інтернету. У демонстраційному ролику компанія продемонструвала пошук на питання «Які сузір’я найкраще шукати під час спостереження за зірками?», а відповідь, згенерована штучним інтелектом, висвітлила кілька ключових варіантів і пояснила, як їх розпізнати.

«Нові функції генеративного ШІ допоможуть нам організувати складну інформацію та різні точки зору прямо в результатах пошуку, — сказав віцепрезидент Google Прабхакар Рагхаван. «Завдяки цьому ви зможете швидко зрозуміти загальну картину, а потім дослідити її під різними кутами».

Рагхаван назвав такий тип відповідей NORA (No One Right Answer), що означає «немає однієї правильної відповіді». Адже поширеною критикою пошукових відповідей, згенерованих штучним інтелектом, є те, що вони схильні обирати єдину відповідь як остаточну. Він не уточнив, коли ця функція буде доступна.

Відсутність інформації свідчить про поточні труднощі Google з імплементацією нових функцій з ШІ у пошук. Хоча компанія є лідером у галузі штучного інтелекту і роками повільно вплітає функції штучного інтелекту у свою пошукову систему, вона ще не запустила прямого конкурента розмовному чат-боту ChatGPT. У понеділок компанія анонсувала свій конкурентний сервіс Bard, але поки що система тестується лише в закритій бета-версії, а ширший доступ для громадськості обіцяють десь «у найближчі тижні».

На сьогоднішньому заході Google також провів коротку демонстрацію Bard, поставивши чат-боту запитання про переваги та недоліки купівлі електромобіля.

Google додасть у пошук функції зі штучним інтелектом, але до появи конкурента ChatGPT ще мінімум кілька тижнів

Тим часом Microsoft скористалася обережністю Google. Компанія оголосила про нові функції зі штучним інтелектом для Bing і браузера Edge. Серед них — чат-бот загального призначення, схожий на ChatGPT, а також сервіси для автоматичного створення анотацій та написання тексту.