Корпорація Microsoft анонсувала нову версію пошукової системи Bing, яка працює на базі оновленої версії тієї ж технології штучного інтелекту, що лежить в основі чат-бота ChatGPT, повідомляє The Verge. Оновлений пошуковик буде запущено разом із новими функціями браузера Edge, які також включатимуть можливості ChatGPT та мають забезпечити новий досвід перегляду вебсторінок та пошуку інформації в інтернеті.

Генеральний директор Microsoft Сатья Наделла зазначив на презентації, що парадигма вебпошуку не змінювалася десятиліттями, але штучний інтелект може надавати інформацію більш гнучко і швидко, ніж традиційні методи.

«Перегони починаються сьогодні, і ми збираємося рухатися і робити це швидко», – сказав Наделла. «Найголовніше, ми хочемо знову отримати масу задоволення від інновацій у пошуку, тому що цей час настав».

Оновлений пошуковик Bing зможе показувати інформацію в різних конфігураціях. Це будуть як традиційні результати пошуку, але поруч з анотаціями наданими штучним інтелектом, так і можливість спілкуватися безпосередньо з чат-ботом Bing, ставлячи йому запитання в інтерфейсі чату на кшталт ChatGPT.

Microsoft інтегрує технологію ChatGPT в пошук Bing та браузер Edge

Microsoft продемонструвала кілька прикладів пошуку: запити до Bing про рецепти, поради щодо подорожей і покупки меблів з Ikea. В одній демонстрації Bing попросили «створити маршрут для кожного дня 5-денної подорожі до Мехіко». Чат-бот повністю відповів на це запитання, описавши приблизний маршрут і надавши посилання на джерела для отримання додаткової інформації.

На відміну від ChatGPT, новий Bing також може отримувати новини про останні події. У демо-версії пошуковик навіть зміг відповісти на запитання про власний запуск, посилаючись на історії, опубліковані новинними сайтами за останню годину.

Microsoft заявляє, що всі ці функції працюють на основі оновленої версії GPT 3.5, мовної моделі штучного інтелекту OpenAI, яка лежить в основі ChatGPT. Microsoft називає її «моделлю Prometheus» і каже, що вона потужніша, ніж GPT 3.5, і краще відповідає на пошукові запити, надаючи актуальну інформацію та анотовані відповіді.

Новий Bing доступний вже сьогодні для обмеженої кількості користувачів але, схоже, поки що система може надавати відповідь лише на один із декількох попередньо встановлених запитів і щоразу показує однакові результати. Існує також список очікування, в який можна записатися для отримання повного доступу нового Bing в майбутньому.

На додаток до нового пошуку, Microsoft також запускає дві нові функції зі штучним інтелектом для свого браузера Edge: «чат» та «створити». Вони будуть вбудовані в бічну панель Edge.

Microsoft інтегрує технологію ChatGPT в пошук Bing та браузер Edge

«Чат» дозволить користувачам створити коротку анотацію вебсторінки або документу, який вони переглядають, і поставити запитання про його вміст, тоді як опція «створити» діє як помічник для написання текстів, від електронних листів до постів у соціальних мережах, на основі кількох початкових підказок.

Анонс нового Bing з’явився на тлі бурхливої діяльності у сфері штучного інтелекту з боку Microsoft та її конкурента Google. З моменту запуску ChatGPT у листопаді минулого року інтерес до генерації текстів за допомогою ШІ різко зріс. Microsoft, яка тісно співпрацює з розробником ChatGPT, компанією OpenAI, прагне скористатися цим ажіотажем і вже оголосила про те, як ця технологія буде інтегрована у пакет офісного програмного забезпечення.

Google тим часом був зненацька захоплений тим, що дехто називає зміною парадигми пошуку інформації в інтернеті. Запуск ChatGPT, як повідомляється, викликав паніку всередині пошукового гіганта, а давно відсутні засновники Ларрі Пейдж і Сергій Брін були покликані допомогти розібратися з тим, що може становити загрозу найбільшому джерелу прибутку компанії.

Намагаючись випередити сьогоднішню заяву Microsoft, Google вчора представив свого конкурента ChatGPT під назвою Bard. Генеральний директор компанії Сундар Пічаї описав це програмне забезпечення як «експериментальний розмовний сервіс штучного інтелекту», але зазначив, що воно все ще тестується невеликою групою користувачів і отримає ширший запуск лише в найближчі тижні.

Однак головне питання для Microsoft і Google полягає в тому, чи є чат-боти зі штучним інтелектом хорошою заміною пошуку? Як ця технологія буде поєднуватися з існуючими методами пошуку інформації в Інтернеті, і що станеться, коли вона зробить помилку?

Останнє питання є найважливішим, оскільки мовні системи зі штучним інтелектом, такі як ChatGPT, мають добре задокументовану тенденцію представляти неправдиву інформацію як факт. Хоча дослідники попереджали про цю проблему роками, з моменту запуску ChatGPT у мережі з’явилася незліченна кількість прикладів помилок, спричинених штучним інтелектом – від чат-ботів, які вигадують біографічні дані реальних людей, до фальсифікації наукових праць і надання небезпечних медичних порад.

Така особливість ШІ вже стала проблемою. Поява чат-ботів поновила увагу до цієї проблеми, але Google роками вже використовувала ШІ для узагальнення інформації з вебсторінок. Це призвело до деяких гучних помилок, як-от відповідь Google на запит «у людини стався напад, що робити?» з порадою «тримайте людину або спробуйте зупинити її рухи» – прямо протилежною тому, що слід робити в такому випадку.

У своїй презентації Microsoft згадала про ці та інші проблеми, зазначивши, що доклала чимало зусиль для захисту від таких ризиків, як упередженість і «джейлбрейкінг» (обман чат-ботів зі штучним інтелектом для ігнорування фільтрів, покликаних запобігти створенню ними небезпечного або ненависницького контенту).

Однак Microsoft також, очевидно, готується до того, що її системи можуть помилятися (хоча компанія сподівається, що не так сильно, як її невдалий чат-бот Tay у 2016 році). Інтерфейс нового Bing містить попередження для користувачів: «Вчімося разом. Bing працює на основі штучного інтелекту, тому можливі сюрпризи та помилки. Обов’язково перевіряйте факти та діліться відгуками, щоб ми могли вчитися і вдосконалюватися!».

Однак компанія не торкнулася деяких питань, зокрема того, як пошук зі штучним інтелектом може порушити баланс в екосистемі інтернету. Якщо інструменти штучного інтелекту, такі як новий Bing, вилучатимуть інформацію з сайтів без переходу користувачів на джерело, це призведе до зникнення потоку доходів, який утримує на плаву багато сайтів. Для того, щоб нова парадигма пошуку була успішною, необхідно зберегти деякі старі моделі монетизації або шукати нові, які можуть їх замінити.