Поки що ніхто не взяв на себе відповідальності за атаку деяких військових об’єктів на території Ірану 29 січня 2022 р. Уряд Ірану вже встиг звинуватити в атаці Ізраїль і, досить несподівано, Україну, яка навіть не має в розпорядженні зброї такої дальності (а якби й мала, то ціллю №1 точно був би не Іран). Але здається, нарешті з’явилася інформація, як саме міг бути здійснений удар по заводу дронів в Ісфагані та деяким іншим іранським об’єктам.

Ще в листопаді минулого року Ізраїль, який зазвичай не рекламує та взагалі не афішує власні дрони, оприлюднив деяку інформацію про БПЛА ЦАГАЛ. Коментуючи відео використання ЗСУ дронів проти російських окупантів, бригадний генерал Нері Горовіц зауважив: «Ми теж так можемо».

БПЛА IAI Eitan / Heron TP – можливий виконавець атаки на іранські військові об’єкти

Крім того, командувач авіабази Палмачін, бригадний генерал Омрі Дор, сказав, що зараз на безпілотники припадає до 80% годин польотів ізраїльських ВПС, а 30% операторів дронів – жінки.

І ось сьогодні Reuters, посилаючись на високопоставлених ізраїльських військових, пише, що ізраїльські дрони використовують бомби вільного падіння, які ускладнюють виявлення атакуючих БПЛА, тому що такі бомби не залишають за собою димний слід та не видають ніяких звуків. Скоріш за все, йдеться все ж таки про високоточні бомби типу JDAM.

БПЛА IAI Eitan / Heron TP – можливий виконавець атаки на іранські військові об’єкти

Який з дронів ЦАГАЛ може нести таке навантаження та використовуватися на такій дальності? Варіант майже один – IAI Eitan, він же Heron TP у експортному варіанті.

IAI Eitan має дальність дії до 7 400 км (понад 30 годин в повітрі), чого вистачить до будь-якої точки Ірану, експлуатаційну стелю у 14 000 м, що дозволить пройти над хваленим російським ППО (принаймні його часткою), і головне, цей БПЛА може нести до 2 700 кг корисного навантаження, у тому числі й гравітаційні бомби. Бінго!

БПЛА IAI Eitan / Heron TP – можливий виконавець атаки на іранські військові об’єкти

Армія оборони Ізраїлю має на озброєнні від 10 до 15 IAI Eitan. Крім того, 10 таких БПЛА у версії Heron TP купила Індія, три – Греція й ще три – Німеччина.

Є непідтверджена інформація (це ВПС Ліхтенштейну, не Ізраїль!), що у 2009 р. декілька IAI Eitan брали участь у знищенні у Судані конвою з іранською зброєю, що прямувала до сектора Газа. А Судан знаходиться майже на такій самій відстані від Ізраїлю, що і Іран.

Ех… нам би не завадила пара таких «літачків». Тим більш, що з’явилась інформація про те, що уряд Ізраїлю переглядає власну позицію щодо постачання ізраїльської зброї в Україну. Подивимось.

Загальні характеристики IAI Eitan / Heron TP
Довжина – 14 м
Розмах крил – 26 м
Максимальна злітна вага – 5 400 кг
Вантажопідйомність – 2 700 кг корисного навантаження
Силова установка: 1 × Pratt & Whitney Canada PT6-67A, 900 кВт (1 200 к.с.)
Максимальна швидкість – 407 км/год
Дальність – 7 400 км
Витривалість – 30+ годин
Максимальна експлуатаційна стеля – 14 000 м