Офіційні представники Ірану заявили, що протиповітряна оборона країни відбила спробу нападу трьох невеликих квадрокоптерів на завод з виробництва боєприпасів у місті Ісфахан. Він знаходиться поруч з об’єктом, який належить Іранському центру космічних досліджень, на який США наклали санкції через його роботу над іранською програмою балістичних ракет.

Іран заявив, що його системи ППО збили один з безпілотників, а два інших вибухнули над складом, завдавши незначних пошкоджень даху.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахіан назвав вибух «боягузливим ударом»:

«Такі дії не можуть вплинути на рішучість і наміри наших експертів щодо мирного ядерного прогресу», – сказав він, повідомляє урядова служба новин PadDolat.

Цей удар став першою відомою атакою, здійсненою Ізраїлем за нового ультраправого коаліційного уряду на чолі з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху, який санкціонував низку сміливих операцій всередині Ірану, коли востаннє обіймав цю посаду з 2009 по 2021 рік, повідомляє The Wall Street Journal.

Останній удар Ізраїлю стався в той час, коли ізраїльські та американські офіційні особи обговорюють нові способи боротьби з поглибленням військової співпраці Ірану з росією.

Директор ЦРУ Вільям Бернс минулого тижня здійснив неоголошений візит до Ізраїлю, щоб обговорити Іран та інші регіональні питання. Держсекретар США Ентоні Блінкен прибуде до Ізраїлю в понеділок, щоб продовжити американсько-ізраїльські переговори щодо Ірану та інших регіональних питань.

Минулого тижня США та Ізраїль провели найбільші в історії спільні військові навчання, в яких взяли участь понад 7500 військовослужбовців з обох країн, і відпрацювали низку сценаріїв для перевірки їхньої здатності виводити з ладу системи ППО і дозаправляти реактивні літаки — обидва ці елементи можуть бути ключовими для завдання потужного військового удару по Ірану.

Минулого тижня головний ізраїльський генерал заявив в інтерв’ю The Wall Street Journal, що Ізраїль і США готуються до найгіршого.

Генерал Герці Халеві, начальник штабу Армії оборони Ізраїлю, сказав, що військові навчання надіслали «дуже чіткий сигнал Ірану: якщо Іран припускається помилок, готуються наступальні можливості».

Зусилля президента США Байдена відновити угоду з Іраном щодо ядерного стримування зайшли в глухий кут, але США ще не розробили альтернативу. Біньямін Нетаньяху підштовхує США до більш жорсткої позиції щодо Ірану.

Водночас США тиснули на Ізраїль, щоб той зробив більше для допомоги Україні у війні з росією, особливо зараз, коли Тегеран надає Москві сотні безпілотників, які використовуються для атак на Україну.

Ізраїль відкинув надання Україні прямої військової допомоги, яка, за попередженням російських політиків, поставила б під загрозу відносини Ізраїлю та Москви.

росія та Ізраїль протягом багатьох років підтримували відносини, які дозволили ізраїльським військовим літакам неодноразово завдавати ударів по іранських цілях у Сирії, де Москва забезпечує протиповітряну оборону для президента Башара Асада. Ізраїль стурбований тим, що відкрита підтримка України може поставити під загрозу його здатність завдавати ударів по іранських цілях у Сирії.

Очікується, що новий уряд Нетаньяху не запропонує Україні прямої військової підтримки, але продовжить завдавати таємні удари по ядерній та військовій програмі Ірану.

Удари, подібні до того, що стався на вихідних, допомагають підірвати здатність Ірану допомагати росії у війні з Україною.

«Це розумна комбінація, де Ізраїль може завдати шкоди Ірану, допомогти Україні і не ризикувати своїми стратегічними інтересами в Сирії, не наражатися на ризик перенаправлення своїх чутливих військових технологій до росії та Ірану», – сказав Марк Дубовіц, головний виконавчий директор Фонду захисту демократій, вашингтонського аналітичного центру, який критично ставиться до Ірану.

«Вибухова ніч в Ірані, — написав у Твіттері Михайло Подоляк, радник президента України, у відповідь на вибух в Ірані. – [Україна] ж попереджала».

Коли Біньямін Нетаньяху востаннє перебував на посаді, він керував серією ізраїльських ударів по Ірану із застосуванням невеликих безпілотників, подібних до тих, що були використані цими вихідними. Його наступник, Нафталі Беннетт, взяв на озброєння стратегію, яку він назвав «доктриною спрута», згідно з якою Ізраїль завдає ударів не лише по маріонетках Тегерана на Близькому Сході, таких як «Хезболла», але й по самому Ірану як голові так званого «спрута».

У 2021 році Організація з атомної енергії Ірану заявила, що запобігла атаці двох квадрокоптерів на один зі своїх об’єктів. У травні минулого року квадрокоптери були використані для атаки на військовий об’єкт, який використовується для розробки безпілотних, ракетних і ядерних технологій за межами Тегерана.

Головною метою суботнього удару був склад, розташований за торговим центром в Ісфагані, який, за словами Ірану, був складом боєприпасів. На відео вибуху, розміщеному в соціальних мережах свідками, зафіксовано невеликий вибух над будівлею, який, як видається, завдав мінімальної шкоди.

На супутникових знімках, оприлюднених у неділю, видно, що будівля зазнала незначних пошкоджень.

Ронен Соломон, незалежний розвідувальний аналітик і автор блогу Intelli Times, сказав, що невеликий розмір вибуху вказує на те, що метою не був склад боєприпасів. За його словами, це могла бути лабораторія або об’єкт військової логістики.

Громадські діячі в Ірані припустили, що за атакою стоять Ізраїль і його західні союзники.

За словами Соломона, супутникові знімки показали, що склад розташований через дорогу від об’єкта, який належить підрозділу Іранського центру космічних досліджень — організації, під санкціями США, яка співпрацює з промисловою групою «Шахід Хеммат», відповідальною за іранські програми з балістичних ракет, і Міністерством оборони Ірану.

Як повідомляється, ракетний завод, що належить промисловій групі «Шахід Хеммат», розташований на захід від Тегерана, став мішенню ізраїльського удару у вересні 2021 року.