Нові MacBook Pro з процесорами M2 Pro та M2 Max почали потрапляти до рук покупців й оглядачів техніки. Й поки перші насолоджуються свіженькими ноутбуками, другі знайшли на що поскаржитися в оновленні.

Йдеться про повторення історії з 13-дюймовими MacBook Pro та MacBook Air з процесорами M2. Ці моделі змінили місткість окремих NAND-чипів, що відповідно стало відчутно у швидкості роботи накопичувачів. На жаль, не в кращу сторону.

Дерек Вайс з 9to5Mac запустив Blackmagic Disk Speed Test на новій моделі MacBook Pro. Його тестовий екземпляр є базовою версією з M2 Pro та 512 ГБ постійної пам’яті. Результат не те щоб розчаровує, але у порівнянні з попередньою моделлю він все ж програє — 3154,5/2973,4 МБ/с проти 3950,8/4900,3 МБ/с відповідно.

Відкривши топкейс, пан Вайс підтвердив, що комбінація чипів дійсно змінилася. Попередня модель мала чотири окремі чипи по 128 ГБ кожен, тоді як в новій моделі їх всього два з відповідно вдвічі збільшеною місткістю.

Накопичувачі нових MacBook Pro так само сповільнилися, як й в інших моделях лептопів Apple

Згідно з іншими виданнями, яким дісталися моделі з більшою місткістю накопичувачів (Macworld, Tom’s Guide), таке сповільнення «зачепило» лише базові моделі. Але враховуючи вартість таких лептопів і їх «приціл» на професійних користувачів, таке сповільнення швидкості читання та запису (особливо в наведеному прикладі) даних все ж залишається неприємним моментом.