Оновлені моделі лептопів Apple MacBook Pro 13 щойно (минулої п’ятниці) дісталися поличок магазинів, що завжди супроводжується появою великої кількості оглядів у пресі та блогерів. І деякі з них доволі уважні до дрібниць.

Оскільки ноутбук важко назвати новим, можна було очікувати, що оновлення буде виключно у продуктивності процесора. Але відбулися й деякі інші зміни. І виявилося, що не найприємніші. 

Так, блогери Max Tech та Created Tech випробовували «базові» моделі з місткістю накопичувачів 256 ГБ та звернули увагу на їх швидкість. У порівнянні з накопичувачами попередньої моделі MBP з процесором M1, нова дуже помітно втратила.

Max Tech:

Created Tech:

Так, у наведеному прикладі накопичувач лептопа з M1 у тесті SSD демонстрував 2900 МБ/с швидкості зчитування та 2215 запису, а оновлена версія з M2 — 1446 та 1463 МБ/с відповідно. У випадку зі зчитуванням даних це втрата половини швидкості, що користувач відчує при роботі з файлами. Зазначається, що дорожча модель з 512 ГБ так не поступається у тестах.

Відкривши піддослідний ноутбук, блогери знайшли причину такої ситуації. Раніше навіть базова модель з 256 ГБ у накопичувачі використовувала два окремі чипи по  128 ГБ, а тепер — один. Важко сказати, що саме спричинило такі зміни, але це або проблеми з виробництвом/постачанням, або питання ціни. MacRumors запитали про це Apple, але поки що не отримали коментар.