Нещодавно в продаж надійшли оновлені моделі MacBook Pro 13 з процесорами M2. Перші огляди показали, що накопичувачі «базових» моделей з місткістю у 256 ГБ повільніші за ті, що були в минулих версіях цих лептопів. Нові MacBook Air, здається, пішли таким самим шляхом.

Моніка Чін (Monica Chin) з TheVerge звернула увагу на повільніші накопичувачі й в MacBook Air. Компанія Apple підтвердила, що конфігурації пам’яті в обох моделей однакові. Але провести базові тести швидкості запису та зчитування даних Моніці це не завадило.

Нагадаємо, що в оновлених MacBook Pro 13 така ситуація склалася через кількість чипів пам’яті. Раніше моделі з 256 ГБ використовували два окремі чипи по 128 ГБ. Тепер це один чип відповідної місткості, на який й припадає вся робота.

Повертаючись до нових MacBook Air, тестові моделі з 256 та 512 ГБ в редакції TheVerge показали різницю у швидкості запису від 15 до 30%, а при зчитуванні — 40-50% на користь моделі з більшим накопичувачем. Особливо помітна різниця була при тесті з більшим розміром файлів. Для випробувань використовували програму BlackMagic Disk Speed Test.

MacBook Air M2 256 ГБ (тест з файлом розміром 1 ГБ та 5 ГБ):

MacBook Air M2 512 ГБ (тест з файлом розміром 1 ГБ та 5 ГБ):

Тож придбавши новий MacBook Air з 256 ГБ в накопичувачі, працюючи з великими файлами можна розраховувати на швидкість запису у 1573,7 МБ/сек та майже таку саму при зчитуванні — 1536,3 МБ/сек. Від «старшої» моделі можна отримати 2187,7 та 2824,4 МБ/сек відповідно. Результати непогані у будь-якому випадку, але враховуючи швидші «базові» моделі минулого зразка, та ще й більшу ціну нової моделі, ситуація трохи засмучує.