На відміну від забудькуватої Німеччини, маленька Естонія дуже добре пам’ятає, що таке російська навала і як саме рашисти поводяться на окупованих територіях. Тому не вагається з відправкою в Україну додаткової зброї.

Днями Естонія передала Україні чергові протитанкові ракети, гаубиці Д-30, протитанкові міни, безвідкатні протитанкові гармати, автоматичну зброю, боєприпаси, одноразові гранатомети, ручні гранати на суму більше ніж 220 мільйонів євро! Для дійсно невеликої Естонії, усе населення якої становить лише 1,3 млн осіб, це дійсно суттєва сума. Дякуємо, Естонія!

Естонія відправила в Україну гаубиці Д-30 та багато іншого озброєння

Крім того, естонські приватні підприємства у співпраці з державними установами та Силами оборони Естонії надали Україні шоломи, балістичні жилети, засоби зв’язку, дрони, прилади нічного бачення, лазерні далекоміри, медичне обладнання та хімічний захисний одяг.

Щодо гаубиць Д-30, які входять у цю поставку, то це ті самі гаубиці, передачу яких ще до 24 лютого 2022 блокувала Німеччина. Ці 42 гаубиці у 2009 році Естонія придбала у Фінляндії, яка ще раніше купила їх у ФРН. Нарешті уряд Німеччини дав свій дозвіл, не пройшло й півтора місяця.

Естонія відправила в Україну гаубиці Д-30 та багато іншого озброєння

Причіпна гаубиця калібру 122-мм Д-30 була створена наприкінці 1950-х років в СРСР та досі знаходиться на озброєнні України, Росії, Китаю та ще 60 країн світу. Може використовувати активно-реактивні снаряди.

ЗСУ знадобляться ці додаткові гармати, тому що основні втрати військам російських загарбників наносить саме наша арта, яку вдало корегують з БПЛА. Так що ще раз дякуємо, Естонія!

Естонія відправила в Україну гаубиці Д-30 та багато іншого озброєння

Характеристики
Маса – 3210 кг
Довжина похідна – 5,4 м
Ширина похідна – 1,9 м
Висота похідна – 1,6 м
Ствол – 38 калібрів
Обслуга – 1+7 осіб
Калібр – 122 мм
Віддача – гідропневматична
Лафет – тринога
Кут підвищення – -7°…70°
Кут повороту – 360°
Бойова скорострільність – 5-6 пострілів на хвилину
Максимальна скорострільність – 10-12 пострілів на хвилину
Прицільна дальність – 15,4 км – 21,9 км (активно-реактивний снаряд)