Генеральний інспектор Міністерства сільського господарства США (USDA) проводить розслідування щодо компанії Neuralink у зв’язку з можливими порушеннями правил поводження з тваринами, пов’язаними з проведенням дослідницьких випробувань. Як повідомляє Reuters, внутрішні документи свідчать про те, що співробітники висловлювали занепокоєння тим, що компанія поспішала з проведенням випробувань на тваринах, спричиняючи їхні страждання і смерть.

Повідомляється, що з 2018 року компанія вбила 1 500 тварин, включаючи понад 280 овець, свиней і мавп. Ці цифри автоматично не означають, що Neuralink порушує закон, і компанія пройшла всі перевірки своїх об’єктів Міністерством сільського господарства США. Однак колишні та нинішні співробітники розповіли Reuters, що тиск з боку засновника Neuralink Ілона Маска з метою прискорення розробок призвів до помилкових експериментів і, отже, до вищого, ніж потрібно, рівня смертності.

Повідомляється також, що Маск пропонував співробітникам з моменту заснування компанії у 2016 році уявити, що у них до голови прив’язана бомба, намагаючись змусити їх рухатися швидше. Він також сказав співробітникам, що спровокує «провал ринку», якщо вони не досягнуть прогресу, що деякі співробітники інтерпретували як попередження про те, що він закриє компанію. Раніше в цьому році Маск також відправив співробітникам електронного листа зі статтею про швейцарських дослідників, які створили імплантат, який допоміг паралізованій людині знову ходити, повідомляє Reuters.

«Загалом, ми просто рухаємося недостатньо швидко. Це зводить мене з розуму!» – написав він у наступному електронному листі.

Вивчивши внутрішню документацію з тестування, агентство Reuters повідомило, що виявило чотири експерименти за участю 86 свиней і двох мавп з результатами, які були поставлені під сумнів через людські помилки. Neuralink довелося повторити ці експерименти, що призвело до ще більшої кількості смертей. У повідомленні, написаному розгніваним співробітником, йшлося про те, як поспішні операції на тваринах призвели до того, що недостатньо підготовлені та перенапружені співробітники в кінцевому підсумку робили помилки.

Кілька прикладів, які Reuters знайшло в документах, детально описують, як співробітники Neuralink імплантували пристрій інтерфейсу між мозком і машиною на неправильний хребець двох різних свиней — що можна було б легко запобігти, порахувавши хребці тварин — і змусили команду вбити їх, щоб припинити їхні страждання.

Раніше в цьому році група з захисту прав тварин «Комітет лікарів за відповідальну медицину» звинуватила Neuralink в невдалих операціях, які вбивали мавп. Компанія визнала, що вбила шість мавп у своєму спільному дослідженні з Каліфорнійським університетом у Девісі через проблеми, викликані їхніми експериментами. Однак вони захистили своє дослідження і заявили, що воно не порушувало жодних законів.

Нещодавно компанія Neuralink провела захід, на якому оголосила, що може розпочати випробування на людях протягом наступних шести місяців. Під час програми засновник Ілон Маск прямо відповів на звинувачення Комітету лікарів:

«Перш ніж ми навіть подумаємо про те, щоб помістити пристрій в тварину, ми робимо все можливе, ми проводимо суворі випробування, ми не безцеремонно вживляємо ці пристрої у тварин. Ми надзвичайно обережні і завжди хочемо, щоб пристрій, коли ми робимо імплантацію – чи то вівці, свині або мавпі – був правильно встановлений, а не тестувався під час операції», – сказав він.

Reuters, однак, заявило, що знайшло записи Neuralink з численними посиланнями на дослідницькі операції. Отем Сорреллс, директор програми з догляду за тваринами Neuralink, як повідомляється, в жовтні наказала співробітникам видалити слово «дослідження» з назв своїх досліджень і припинити використання цього терміну в майбутньому.