Компанія Neuralink, яка була заснована керівником Tesla Ілоном Маском для розробки пристрою, що з’єднує людський мозок з комп’ютерами, спростувала заяви про жорстоке поводження з тваринами.

Скарга, подана минулого тижня до Міністерства сільського господарства США, стверджувала про жорстоке поводження з мавпами, які використовуються для тестування технології. У блозі Neuralink, своєю чергою, розповіли, що працюють з тваринами «найгуманнішим та найетичнішим способом».

Компанія підкреслює свою прихильність до благополуччя тварин: «Наша головна місія — розробити програму догляду за тваринами з пріоритетом їхніх потреб, а не типову стратегію використання лише для зручності людини».

«Використання кожної тварини було детально розглянуто та сплановано, щоб збалансувати наукові відкриття з етичним використанням тварин», — йдеться у повідомленні.

На початку дослідження Neuralink співпрацювала з Національним дослідницьким центром приматів — частиною Каліфорнійського університету — але у 2020 році побудувала власний віварій для розміщення мавп із заявленим наміром «покращити» поточні стандарти.

Скарга була подана минулого тижня Комітетом лікарів з відповідальної медицини проти центра Каліфорнійського університету і стосується «інвазивних та смертельних експериментів на мозку, проведених на 23 мавпах». У ньому стверджується: «Більшості тварин видаляли частини черепа для імплантації електродів у мозок».

У заяві також сказано, що мавпи макак, які використовувалися в експерименті, перебували в клітці поодинці, отримали «травму обличчя» та мали судоми та інфекції на місці імплантату. Як стверджується, деякі з мавп були умертвлені, перш ніж використані в експериментах.

Комітет лікарів з відповідальної медицини заявив, що отримав інформацію на 600 сторінках документів, оприлюднених після того, як минулого року був поданий судовий позов про доступ до записів. Тепер Комітет подав другий судовий позов, щоб змусити університет оприлюднити відео та фотографії мавп.

У своєму спростуванні претензій компанія Neuralink визнала, що двох тварин убили «у заплановані дати для збору важливих гістологічних даних». Ще шість мавп були умертвлені за медичною рекомендацією ветеринарної команди Каліфорнійського університету.

«Ці причини включали одне хірургічне ускладнення, пов’язане з використанням схваленого FDA продукту, BioGlue, один збій пристрою та чотири підозрювані інфекції, пов’язані з пристроєм», – йдеться у повідомленні.

У ньому додається: «Хоча приміщення та догляд в Каліфорнійському університеті відповідали та продовжують відповідати стандартам, встановленим федеральним мандатом, ми хотіли вдосконалити ці стандарти, переводячи тварин до наших власних приміщень».

У 2020 році фірма відкрила віварій площею 557 м², де розміщуються сільськогосподарські тварини та макаки. Компанія опублікувала у блозі фотографії та відео приміщення, на яких показані іграшки, їжа та те, що вона називає «пристроями для збагачення», щоб дозволити тваринам добувати їжу.

Компанію Neuralink було створено у 2016 році й вона фінансується Маском за приватні кошти. Пристрій, над яким працюють її розробники, складається з крихітного зонда з тисяч електродів, прикріплених до гнучких ниток, тонших за людське волосся, які можуть контролювати активність нейронів.

В майбутньому пристрій Neuralink може бути використаний для допомоги пацієнтам із важкими неврологічними захворюваннями, але пан Маск також сподівається на можливість «надлюдського пізнання».

Наразі Neuralink успішно імплантував мікрочипи в мозок свині, на ім’я Гертруда та мавпи, на ім’я Пейджер. Компанія сподівається розпочати випробування пристрою на людях пізніше цього року.