Ілон Маск провів захід «Покажи та розкажи», присвячений розробкам його компанії Neuralink, що намагається створити інтерфейс «мозок-комп’ютер» та вже демонструвала перші розробки нейроімплантів, які тестувалися на мавпах та свинях. Компанію навіть встигли звинуватити у жорстокому поводженні з тваринами, проте Neuralink відкинула звинувачення. Загалом Маск планував, що перші тести нейроімплантів на людях розпочнуться вже цього року, але тепер каже, що до них залишилося близько 6 місяців.

Під час презентації Маск розказав, що компанія подала більшу частину документів, необхідних для проведення клінічних випробувань на людях, в Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, яке регулює медичні вироби в США.

Neuralink ставить за мету створити пристрій, який можна буде імплантувати в мозок, і використовувати його для управління комп’ютером за допомогою мозкової активності. Вже минулого року Neuralink випустила відео, на якому мавпа грає в понг своїм мозком.

Цього року демонстрація була розширена. У відео одна з мавп допомогла «надрукувати» фразу «Ласкаво просимо на шоу «Покажи та розкажи», використовуючи свій імплантат, фокусуючись на виділених словах і буквах. В іншому відео було показано, як мавпи навчилися заряджати свої нейроімпланти, сидячи під бездротовим зарядним пристроєм.

Пізніше під час презентації дослідники Neuralink також продемонстрували свиню на біговій доріжці, яка, за їхніми словами, допомагає їм вивчати, як розв’язувати проблеми мобільності у людей в майбутньому.

Самі пристрої Neuralink невеликі, з декількома гнучкими «нитками», які можна вставляти в мозок. «Це все одно, що замінити шматок черепа на розумний годинник, за відсутністю кращої аналогії», – сказав Маск.

Приблизно за 15 хвилин 64 з цих «ниток» можуть бути імплантовані в мозок за допомогою роботизованої системи, сказав під час презентації ДіДжей Сео, віцепрезидент компанії Implant і співзасновник Neuralink, використовуючи манекен, щоб показати, як може відбуватися цей процес.

Причина створення роботів-хірургів зводиться до того, наскільки крихітними є ці нитки. «Уявіть собі, що ви берете волосину з голови та встромляєте її в желе, покрите сарановою плівкою, робите це на точну глибину і точність, і робите це 64 рази за розумний проміжок часу», – сказала Крістін Одабашьян, керівник групи апаратної імплантації компанії Neuralink.

Попередні демонстрації компанії у 2019 і 2020 роках були розроблені як рекрутингові заходи, і цей не є винятком. Компанія визнала, що рекрутинг був її основною метою цього вечора. В цей час Neuralink прагне заповнити багато різних видів робочих місць, оскільки вона переходить від «прототипу до продукту», сказав Маск під час презентації.

Захід був в основному технічною презентацією пристрою, що демонструє, як була побудована система, виклики, з якими зіткнулася команда, як технологія покращилася до теперішнього часу, і які події відбудуться далі. Дослідники компанії розповіли, що вони розробляють методи лікування, які можуть допомогти поліпшити або відновити зір, або відновити рух у людей з паралічем. З технічного боку, компанія має амбіції зробити так, щоб сам пристрій можна було легко модернізувати.

«Я майже впевнений, що ви б не захотіли мати iPhone 1 в голові, якби був доступний iPhone 14», – сказав Маск.