Кількість підводних човнів ВМС США з ядерною силовою установкою, що відвідали базу ВМС Великої Британії Клайд у Фаслейні (Шотландія), зросла у 2022 році вдвічі. Про це сповіщає UK Defence Journal.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну субмарини флоту США, включаючи найсучасніші кораблі класу Virginia, 85 разів заходили в шотландський порт проти 43 разів за минулий 2021 р. База ВМС Клайд-Фаслейн вважається домівкою для ядерного флоту Великої Британії і основною базою для підводних човнів НАТО у Південній Атлантиці.

При цьому йдеться не лише про атакуючі підводні човни класу Los Angeles, Seawolf та Virginia, а й про підводні ракетоносці класу Ohio, кожен з яких несе по 20 балістичних ракет UGM-133 Trident II з декількома (від 1 до 12) термоядерними боєголовками з індивідуальним наведенням.

Кількість ядерних підводних човнів ВМС США біля берегів Європи подвоїлась

В липні 2022 року Фаслейн відвідали відразу два човни класу Ohio – USS Georgia та USS Rhode Island. До цього човен класу Ohio, а саме USS Alaska, заходив на базу Фаслейн лише три роки тому, у липні 2019 р.

Схоже, США підігнали ближче до Європи не лише другу авіаносну ударну групу на чолі з суперавіаносцем Gerald R. Ford (CVN-78), а також і ядерні ракетоносці.

Станом на зараз у складі ВМС США 18 підводних човнів класу Ohio, 14 з яких несуть балістичні ракети, а 4 – крилаті ракети BGM-109 Tomahawk. Найстарішим човнам цього класу виповнилось вже понад 40 років, тому на заміну їм будують нові ракетоносці – класу Columbia. Перший з них, District of Columbia, було закладено 4 червня 2022 р.

Кількість ядерних підводних човнів ВМС США біля берегів Європи подвоїлась

Щодо атакуючих ядерних субмарин, то в складі флоту США 29 човнів класу Los Angeles, 3 Seawolf та 22 Virginia, які почали надходити до складу флоту починаючи з 2004 року. Остання Virginia – USS Montana стала у стрій 25 червня 2022 р., ще 7 човнів будуються. Усі атакуючі ядерні субмарини США озброєні крилатими ракетами BGM-109 Tomahawk та протикорабельними ракетами UGM-84 Harpoon.

Флот США працює і над проєктом нових субмарин класу SSN(X) у рамках програми Next-Generation Attack Submarine. Човни, які мають замінити субмарини класу Los Angeles, почнуть будувати у 2031 р.