У середині листопада 2022 р. до Великої Британії прибуде авіаносна ударна група ВМС США на чолі з найсучаснішим суперавіаносцем і найпотужнішим кораблем світу Gerald R. Ford (CVN-78). Місцем дислокації групи стане Портсмут (Велика Британія) у протоці Ла-Манш. Це перше бойове розгортання Gerald R. Ford і перше з часів Холодної війни розгортання у Європі двох авіаносних ударних груп водночас. Друга група на чолі з авіаносцем USS George H. W. Bush (CVN-77) розгорнута зараз у Середземному морі.

У складі ударної групи на чолі з Gerald R. Ford:

  • авіаносець USS Gerald R. Ford (CVN-78) з 8-м авіакрилом CVW-8 (основні літаки – F/A-18) – 75 літаків;
  • ракетний крейсер класу Ticonderoga USS Normandy (CG-60);
  • есмінці класу Arleigh Burke: USS Ramage (DDG-61), USS McFaul (DDG-74), USS Thomas Hudner (DDG-116).

США розгортають другу авіаносну ударну групу у Європі. Флагман групи – суперавіаносець Gerald R. Ford (CVN-78)

Зазвичай у склад авіаносних ударних груп ВМС США входять й підводні човни, з ядерною енергетичною установкою і крилатими ракетами, але публічно їх кількість й найменування не оголошується.

Зверніть увагу, що і крейсер USS Normandy (CG-60) і есмінці класу Arleigh Burke озброєні зенітними керованими ракетами RIM-174 Standard ERAM та RIM-161 Standard Missile 3. Останні можуть збивати навіть балістичні ракети у космосі – дальність SM-3 складає 1 200 км при висоті цілі 900 – 1 050 км.

США розгортають другу авіаносну ударну групу у Європі. Флагман групи – суперавіаносець Gerald R. Ford (CVN-78)

Під час переходу через Атлантику авіаносна ударна група здійснила маневри за участю кораблів дев’яти різних країн, включно з Канадою, Францією, Німеччиною та Іспанією. Усього було залучено ще до 20 кораблів та 60 літаків.

Подальші плани групи Gerald R. Ford не розголошуються, але його розташування у Портсмуті дозволяє легко досягти Північного моря, Північної Атлантики чи Балтики, а зброя дозволяє загрожувати цілям на території Росії та Білорусі.

США розгортають другу авіаносну ударну групу у Європі. Флагман групи – суперавіаносець Gerald R. Ford (CVN-78)

Це фактично друга авіаційна ударна група, яка буде публічно знаходитись у Європі. США особливо не приховують, що розгортання другої ударної групи ВМС США спрямоване саме проти РФ та пов’язано з останніми погрозами застосування ядерної зброї.

Цікавий факт. Під час маневрів в Атлантиці USS Gerald R. Ford (CVN-78) вперше розгорнув свій бойовий прапор, який виявився… жовто-блакитним.

США розгортають другу авіаносну ударну групу у Європі. Флагман групи – суперавіаносець Gerald R. Ford (CVN-78)

Як і на більшості бойових прапорів ВМС, кольори та символи, вибрані для прапора USS Gerald R. Ford (CVN-78), вшановують того, на честь кого названий корабель, тобто, президента Джеральда Р. Форда. Основна кольорова схема жовто-блакитна, де жовтий символізує кукурудзу та роки навчання 38-го президента в Мічиганському університеті, а блакитний разом з морським компасом – відзначає не лише часи військово-морської служби Форда під час Другої світової війни, але є «відзнакою його як єдиного президента, який отримав звання Eagle Scout (вище звання скаутської організації США)». Крім того, прапор містить номер корабля та лише одне слово «Victory», при цьому офіційний девіз корабля інший – Integrity At The Helm («Цілісність / чесність за кермом»). Цікаво, на що це натякають у ВМС США?!