Естонська компанія Milrem Robotics у співпраці з німецькою Krauss-Maffei Wegmann (KMW) поставить в Україну 14 безпілотників THeMIS. Про це пише Мілітарний з посиланням на сайт компанії. Фінансування здійснює Міністерство оборони Німеччини.

Йдеться про 7 автономних транспортних засобів для евакуації поранених, які будуть поставлені в Україну до кінця цього року. І про 7 дронів, що призначатимуться для очищення доріг і мають спеціальне обладнання французького виробника CNIM Systèmes Industriels. Вони надійдуть до України у другому кварталі 2023 року.

Наприкінці серпня 2022 р. такий самий медично-евакуаційний безпілотник THeMIS привезли в Україну Медичний Добровольчий Батальйон Госпітальєри та фонд Петра Порошенка. Цей проєкт отримав назву «Журавель», на честь загиблого захисника України.

Німеччина придбає для України 14 естонських наземних безпілотників THeMIS

«Евакуація поранених і розчищення маршруту – це два трудомісткі види діяльності, які вимагають залучення кількох людей, які залишаються під постійною загрозою ворожого вогню. Автоматизація цих завдань за допомогою безпілотних транспортних засобів зменшує цю небезпеку та дозволяє більшій кількості військових залишатися в безпечній зоні або виконувати більш важливі завдання», – каже директор з оборонних досліджень і розробок Milrem Robotics Юрі Паюсте.

Це 100% вірно, пане Паюсте, але крім THeMIS Cargo та THeMIS Cargo CASEVAC, у компанії Milrem Robotics є ще й інші цікаві розробки на цьому самому шасі. Наприклад, з важкими кулеметами, автоматичними гарматами, пусковими контейнерами для дронів-камікадзе і таке інше. Опрацьовувалася й ідея інтеграції шасі THeMIS з ракетами Brimstone.

Крім того, в арсеналі Milrem Robotics є ще легкий автономний танк Type-X Robotic Combat Vehicle на платформі Type-X з інтегрованою баштою Protector RT40 від Kongsberg. Ми впевнені, ЗСУ залюбки протестує в реальних умовах і таку новітню техніку!

У будь-якому разі, дякуємо, Естоніє, дякуємо, Німеччино.

Німеччина придбає для України 14 естонських наземних безпілотників THeMIS

Технічні характеристики THeMIS Cargo
Максимальна швидкість – 20 км/год
Довжина × ширина × висота – 240 × 200 × 115 см
Вага – 1 630 кг
Номінальна вага корисного навантаження – 750 кг
Максимальна вага корисного навантаження – 1 200 кг
Максимальний нахил – 60%
Максимальний бічний ухил – 30%
Дорожній просвіт – 40-60 см
Сила тяги – 15 кН
Двигун – дизельний двигун і електрогенератор
Час автономності – до 15 годин (гібридний варіант), до 1,5 годин (електричний варіант)
Дальність контролю прямої видимості – до 1,5 км
Датчики – лідар, інфра-червоні, термальні та HDR-камери
Шифрування – AES256