Естонська компанія Milrem Robotics, яка розробляє роботизовані бойові машини (Robotic Combat Vehicle, RCV), вперше продемонструвала стрільбу з платформи Type-X з інтегрованою баштою PROTECTOR RT40 від KONGSBERG, озброєною автоматичною гарматою Bushmaster калібру 30 мм.

Це випробування – частина програми створення роботизованої машини підтримки танків Nordic Robotic Wingman, яку Milrem Robotics разом KONGSBERG просувають на ринок Скандинавських країн та в США. Проєкт Nordic Robotic Wingman базується на платформі Type-X, яка крім показаного варіанта застосування може оснащуватися 50 мм гарматою, протитанковими ракетами або дронами.

Платформа Milrem Robotics Type-X має деякі інтелектуальні функції, наприклад, слідування за головною машиною, навігація по маршрутних точках та виявлення перешкод. Частина алгоритмів робота використовує штучний інтелект. Крім того, платформа підтримує функцію Indirect Drive з елементами передбачення, яка дозволяє дистанційно керувати діями машини на більш високих швидкостях.

Type-X Robotic Combat Vehicle – це вже друга бойова платформа від Milrem Robotics. Менший логістично-бойовий дрон THeMIS вагою у 1630 кг вже використовується в арміях Естонії та Нідерландів. Крім того, існує і цивільна версія THeMIS під назвою Multiscope, яка пропонується пожежно-рятувальним, лісовим, агрогосподарським та іншим компаніям.

Type-X Robotic Combat Vehicle – безпілотний легкий танк від естонської Milrem Robotics

Характеристики Type-X Robotic Combat Vehicle
Вага – 12 тонн
Довжина – 6 м
Ширина – 2,9 м
Висота – 2,2 м
Броня – STANAG 4569
Головне озброєння – автоматична гармата 20 або 50 мм або інші системи озброєння
Вторинне озброєння – кулемет 7,62 мм
Двигун – електродвигун, дизель-генератор
Вантажопідйомність – 4,1 тонни
Дорожній просвіт – 50 см
Максимальна швидкість – 80 км/год (шосе), 50 км/год (грунт)