За інформацією з багатьох джерел, у тому числі CNN та Головного управління розвідки Міністерства оборони України на початку листопада 2022 р. Росія має отримати від Ірану додаткові БПЛА та балістичні ракети малого радіуса.

Йдеться щонайменше про 200 дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2 та неназвану кількість балістичних ракет.

Іран готується передати Росії балістичні ракети та додаткові БПЛА

«Поставку БПЛА здійснюватимуть Каспійським морем до порту Астрахань. Дрони надходитимуть у розібраному стані. Надалі на території РФ їх зберуть, перефарбують та нанесуть російське маркування, зокрема “Герань-2“», – повідомили в ГУР МО.

Якщо дрони Shahed-136 нам, на жаль, вже добре відомі, то Mohajer-6 – це більш класичний БПЛА типу Bayraktar TB2, який призначений як для розвідки, так і для нанесення ударів власними бомбами та ракетами. А ось Arash-2 – це теж дрон-камікадзе, який має заявлену дальність до 2 000 км, несе бойову частину у 260 кг та може визначати випромінення радарів, бо він був модернізований саме для придушення систем ППО.

За інформацією офіційних осіб, останню партію дронів, яка включала близько 450 безпілотників, росіяни вже використали, тож чекають на нові поставки від своїх спільників-терористів.

Щодо ракет, то йдеться про іранські балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar, які здатні вражати цілі на відстані 300 та 700 км. Обидві ракети оснащені боєголовкою вагою близько 500 кг і мають велику точність – кругове імовірне відхилення становить 3-5 м. На жаль, в нас нема засобів для боротьби з балістичними ракетами, хоча Повітряні Сили ЗСУ обіцяють зробити все можливе для перехоплення цих загроз наявними засобами ППО.

Іран готується передати Росії балістичні ракети та додаткові БПЛА

«Ми будемо вживати всіх засобів захисту від цих ракет. Імовірно, вони будуть доставлені на північ від України, звідки вони можуть запускатись так, щоб загрожувати всій Україні. Одна ракета має дальність 300 км, інша – 700 км. Це балістичні ракети. Проти цих ракет ми не маємо ефективного захисту. Збивати їх теоретично можна, але фактично це дуже важко зробити тими засобами, які ми маємо на озброєнні», – сказав Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил ЗСУ.

США розглядають усі можливості, щоб перешкодити постачанню іранської зброї в Росію, але поки що вони не дають результатів. Тож, скоріш за все у листопаді слід очікувати чергові масовані атаки на українську критичну інфраструктуру та готуватися до тривалих відключень світла.