Голова Київської ОВА Олексій Кулеба під час інтерв’ю з hromadske сказав, що існує ймовірність повного відключення електрики у Києві на тривалий термін.

На питання «Спрогнозуймо найоптимістичніший та найгірший сценарії стосовно блекауту», Олексій Кулеба відповів наступне:

«Це залежить від того, яких пошкоджень нам завдадуть. Якщо будуть пошкодження, які ми зможемо відновити за два тижні, то це свідчитиме про те, що нам два тижні потрібно протриматись. Якщо будуть інші пошкодження, то процес ремонту може зайняти й більше часу або, навпаки, менше. На жаль, у нас такий ворог, що важко передбачити умови ураження. Тобто є реальна загроза, що ми на термін до двох тижнів можемо опинитися без світла. І ми вже готуємося до цього.»

Нагадаємо, графіки відключень постачання електроенергії у Києві стали суворіші після чергової масованої ракетної атаки російських терористів у понеділок 31 жовтня 2022 р., внаслідок якої була пошкоджена низка об’єктів критичної інфраструктури. 1 листопада постачання відновили, але відбулось і декілька незапланованих відключень у різних районах міста.

Як заходи підготовки до можливих додаткових відключень у Київській області підготовлено 750 стаціонарних пунктів обігріву, які обладнані генераторами і мають деякі запаси їжі та води.

Зі слів голови КМДА Віталія Кличка, лише у Києві у випадку надзвичайних ситуацій готові розгорнути близько 1 000 пунктів обігріву:

«Закупили електрогенератори, зробили запаси води та всього необхідного, щоб ці пункти обігріву приймали людей. У них можна буде зігрітися, випити чаю, підзарядити телефони, отримати необхідну допомогу.»

Крім того, з 2 листопада на всіх тролейбусних маршрутах Києва працюватимуть автобуси. Так місто намагається зменшити навантаження на енергосистему та економити електрику.

Віталій Кличко подякував киянам, які свідомо ставляться до ситуації і заощаджують електроенергію вдома та на робочих місцях.

Споживайте свідомо, допомагайте країні перемогти!
Хто ж знав, що лозунги часів Другої світової війни з іншими нацистами знову знадобляться…