З метою підтримки енергосистеми України у разі дефіциту генеруючої потужності державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (АТ «ЕКУ») здійснив першу тестове постачання електроенергії зі Словаччини. Фактичний імпорт потужністю 1 МВт відбувся 27 жовтня 2022 року.

Право на здійснення імпорту АТ «ЕКУ» отримав в результаті відкритого аукціону з доступу до міждержавних електромереж, який 25 жовтня 2022 р. провів оператор національної системи передачі НЕК «Укренерго».

«Внаслідок ракетних обстрілів і пошкодження енергетичної інфраструктури ризики сталого проходження опалювального періоду значно збільшились. Як державний трейдер ми шукаємо можливості та інструменти, що дозволять зменшити ці ризики. Здійснення тестових поставок – частина цієї роботи. Технічна можливість імпортувати електроенергію з Європи в Україну – це ще один інструмент стабілізації роботи нашої енергосистеми. Ми повинні бути готові до його впровадження», – сказав генеральний директор АТ «ЕКУ» Віталій Бутенко.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 р. Україна та Молдова, як і було заплановано заздалегідь, від’єдналася від Єдиної електроенергетичної системи країн СНД, що допомогло захистити енергомережу нашої країни на початку повномасштабної війни. 16 березня 2022 р. електромережі України та Молдови були синхронізовані з електричною мережею континентальної Європи. Це, серед іншого, дозволило Україні відновити експорт електрики до Європи.

Згідно з даними ExPro Consulting з березня по серпень 2022 р. Україна експортувала 1 335 717 МВт-год електроенергії за чотирма напрямками – Польща, Молдова, Румунія та Словаччина.

Україна здійснила тестову імпортну поставку електроенергії з Європи

Взагалі-то, як пише «Слово і Діло» у 2014-2022 рр. продаж електроенергії становив вагому частку українського експорту. Водночас продаючи електроенергію до країн Європи, Україна закуповувала електрику у країн СНД, у тому числі й у Росії. При цьому у 2016-2018 рр. імпорт з Росії майже припинився і відновився в великих обсягах у 2019-2021 рр.

Україна здійснила тестову імпортну поставку електроенергії з Європи

Після останніх ракетних ударів російських агресорів по енергосистемі України навряд чи в нас є що експортувати. А ось імпорт електроенергії, який саме і протестувала АТ «ЕКУ», допоможе захистити українську електромережу якщо атаки на енергетичну інфраструктуру триватимуть.

Вживайте електрику розумно, вимикайте непотрібні прилади та зайве освітлення, допомагайте країні в скрутні часи! Легко не буде, але Україна все одно переможе!