Як сповіщає Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон електромережі України та Молдови були сьогодні синхронізовані з електричною мережею континентальної Європи. Це допоможе Україні підтримувати стабільне електропостачання, мати теплі будинки та ввімкнене світло в ці темні часи. Це також історична віха для відносин між Україною та ЄС – у цій сфері Україна зараз є частиною Європи.

Цей проєкт продемонстрував надзвичайну співпрацю та рішучість усіх причетних. Кадрі Сімсон подякувала Європейській мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO E) за виконання річної роботи усього за два тижні. Також пані-комісарка подякувала французькому головуванню в Раді Європи та державам-членам за підтримку цього проєкту, попри ризики, що мали місце. Крім того, пані Сімсон високо оцінила роботу українських партнерів, міністра енергетики України Германа Галущенко та корпорації «Укренерго», особливо їхні героїчні зусилля, спрямовані на те, щоб українські енергосистеми працювали в умовах війни.

Кадрі Сімсон підкреслила, що ЄС і надалі підтримуватиме Україну в енергетичному секторі, забезпечуючи зворотне постачання газу в країну та доставку необхідних енергоносіїв. Єврокомісар з нетерпінням чекає моменту, коли Україна та ЄС зможуть продовжити співпрацю щодо ринкових реформ та переходу на зелену енергетику.

«Енергосистема України тепер стане більш стабільною та стійкою до викликів. Україна зможе отримувати електроенергією, навіть якщо агресор пошкодить нашу енергетичну інфраструктуру.» – додав до цього прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадаємо, електромережа України було від’єднана від електромережі Росії у тестовому режимі буквально напередодні війни, що дозволило запобігти втручанню російських агресорів у її роботу та нанесення шкоди, а можливо і знеструмлення багатьох міст під час першої фази вторгнення.