За інформацією видання Politico, яке посилається на чиновника адміністрації президента, США має намір накласти додаткові санкції на Іран через постачання зброї до Росії. Йдеться ймовірно про економічні санкції та, можливо, певний експортний контроль, спрямовані проти третіх сторін, які допомагають Тегерану та Москві.

«Чи збираємося ми робити більше щодо продажу Іраном зброї Росії? Безумовно», – сказав чиновник на умовах анонімності – «Попереджаємо усіх, хто продає Ірану матеріали, які можуть бути використані для БПЛА або балістичних ракет, або тих, хто бере участь у польотах між Іраном і Росією – будьте обережні, бо ми безумовно збираємося застосувати проти цих людей санкції. Усі, хто допомагає іранцям, допомагають росіянам вбивати українців».

Таке анонімне попередження прозвучало після того, як з’явилися чутки, що Іран планує передати Росії додаткові ударні дрони та балістичні ракети. Про це декілька днів тому написав Washington Post з посиланням на представників безпекового сектору США.

Йдеться у першу чергу про іранські тактичні балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar, які здатні вражати цілі на дальності 300 та 700 кілометрів відповідно. Проблема у тому, що у нас все ще нема чим збивати балістичні цілі.

США планує накласти на Іран нові санкції через продаж зброї Росії

Крім ракет Іран начебто збирається поставити Росії додаткові багатоцільові БПЛА Mohajer-6 та ще більше дронів-камікадзе Shahed 136. При цьому офіційні особи Ірану в черговий раз заперечують постачання озброєння російським військам.

Учора, 17 жовтня 2022 р. Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, де закликало Іран припинити постачати зброю РФ.

«Закликаємо Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї Росії. В іншому випадку Іран та його керівництво нестиме найсуворішу відповідальність, у тому числі в рамках міжнародних судових процесів щодо злочинів Росії проти України.»