Брак напівпровідників, що постачаються з Китаю в росію, за останні місяці збільшився на 1900%, пише The Register з посиланням на російський «Коммерсантъ».

Посилаючись на анонімне джерело, видання стверджує, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну рівень браку в імпортованому кремнії становив 2%. З початком агресії російські виробники, очевидно, зіткнулися з 40% рівнем браку.

Навіть двовідсотковий рівень браку є неоптимальним, оскільки продукція, виготовлена з багатьох компонентів, може мати значні проблеми з якістю. 40% рівень браку означає, що постачання впритул наблизилося до того, щоб стати непридатним для використання.

За даними видання російські виробники електроніки зіштовхнулися з масштабними проблемами, тому що обладнання на сірому ринку не надходить з такою ж швидкістю, як легальне, а ланцюги постачання в росію зараз дуже перекручені.  Єдиними суб’єктами, які бажають мати справу з російським бізнесом, залишилися дистриб’ютори тіньового ринку та інші опортуністичні оператори.

Представники тіньового ринку не відзначаються ні бездоганним обслуговуванням клієнтів, ні прихильністю до якості. Їм все сходить з рук, тому що покупці продукції сумнівного походження самі себе підставляють, якщо скаржаться владі.

Якщо 40% напівпровідників з Китаю дійсно браковані, то це цікавий прояв «дружби без кордонів», яку Москва і Пекін задекларували в лютому 2022 року. Це також дивно, враховуючи часто заявлені амбіції Китаю придушити корупцію, модернізувати свою економіку і зосередитися лише на якісному розвитку провідних світових продуктів.

Раніше стало відомо, що американські постачальники призупинили роботу з великим китайським виробником мікросхем пам’яті, через що американські керівники китайських компаній опинилися в невизначеності.