Американські спеціалісти займають ключові посади в китайській індустрії виробництва мікросхем, допомагаючи розробляти нові мікросхеми, щоб наздогнати іноземних конкурентів. Тепер ці працівники опинилися в підвішеному стані через нові правила експортного контролю США, які забороняють громадянам США підтримувати передову китайську розробку мікросхем.

Щонайменше 43 топменеджери, які працюють у 16 китайських напівпровідникових компаніях, що котируються на біржі, є американськими громадянами, згідно з дослідженням документів компаній та офіційних вебсайтів, проведеним The Wall Street Journal. Багато з них обіймають посади вищої ланки, від генерального директора до віцепрезидента і голови правління.

Майже всі керівники перейшли в китайську індустрію мікросхем після того, як провели роки, працюючи в Кремнієвій долині на американських виробників мікросхем або фірм, що виробляють напівпровідникове обладнання, згідно з документами, поданими компаніями. Їхні трудові історії показують вільний потік талантів між компаніями та кордонами протягом багатьох років. Деякі з них були залучені до Китаю завдяки ініціативам, включаючи програму «Тисяча талантів», яка була запроваджена у 2008 році китайським урядом з метою підвищення стандартів досліджень.

Цього місяця Міністерство торгівлі США запровадило експортний контроль над низкою мікросхем та технологій їх виробництва, що стало найбільшим на сьогодні ударом США проти китайської технологічної галузі.

Завдяки цьому рішенню, яке застало галузь зненацька, міністерство також намагалося обмежити використання американського ноу-хау, заборонивши американським громадянам підтримувати передову розробку або виробництво мікросхем в Китаї без ліцензії. За визначенням міністерства, під американськими особами розуміються громадяни США, постійні резиденти, особи, які проживають у США, та американські компанії.

Кілька компаній, включаючи пекінську Naura Technology Group Co. і голландського виробника обладнання ASML Holding NV, призупинили роботу своїх американських співробітників.

Обмеження доступу китайських компаній до американських фахівців завдає прямого удару по спробі Китаю просунутися вгору по технологічному ланцюжку, сказав Дейн Чаморро, керівник відділу глобальних ризиків і розвідки бізнес-консалтингової компанії Control Risks, що базується у Вашингтоні, округ Колумбія.

«Технологія — ніщо без людей, які змусять її працювати», – сказав він.

За словами Чаморро, для багатьох вищих керівників китайських компаній це правило, ймовірно, змусить їх обирати між роботою і громадянством або статусом постійного мешканця США. Правила вимагають, щоб усі громадяни США подавали заявки на отримання ліцензії для продовження роботи в китайських компаніях, що займаються розробкою передових мікросхем.

Серед відомих американських керівників у Китаї — Джеральд Інь, засновник і голова компанії Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. або AMEC, одного з найбільших китайських постачальників обладнання для виробництва мікросхем. Він і шість нинішніх топменеджерів і провідних дослідників AMEC є американськими громадянами, згідно з вебсайтом компанії і її останнім річним звітом.

Хоча утримання талантів — разом з усіма іншими обмеженнями — може значно сповільнити розвиток китайського сектору мікросхем, цього буде недостатньо, щоб вбити його, сказала Енн Хекер, партнер консалтингової компанії Bain & Co. в її напівпровідниковій групі.

«Є одна річ, в якій Китай був дуже послідовний — це необхідність створення власного джерела напівпровідників, — сказала вона. – Вони будуть продовжувати вкладати в це багато грошей, і вони будуть продовжувати прогресувати».

Після заборони США підтримувати виробництво китайських мікросхем, американські керівники китайських компаній залишилися в невизначеності

Багато компаній, включаючи KLA Corp. і Lam Research, вже призупинили роботу інженерів та інших менш високопоставлених співробітників в Китаї, поки вони домагаються ясності щодо правил або ліцензій для продовження своєї роботи.

Компанія Naura Technology Group, яка має підрозділ з виробництва напівпровідникового обладнання, попередила своїх американських співробітників в материковому Китаї про призупинення роботи з клієнтами, які, на її думку, підпадають під нові обмеження, поки вона чекає більшої ясності, повідомив прессекретар компанії. За його словами, ці співробітники продовжують виконувати інші завдання в компанії.

Голландська компанія ASML, виробник мікросхем, підтвердила, що розіслала своїм американським співробітникам внутрішній електронний лист, в якому попросила американський персонал — як громадян США, так і іноземних громадян, які проживають в Америці, — утриматися від обслуговування, постачання або надання підтримки будь-яким своїм клієнтам в Китаї до подальших повідомлень.

Нові правила також можуть торкнутися співробітників китайських компаній, які ведуть свою діяльність в США Yangtze Memory Technologies Co, провідний китайський виробник мікросхем пам’яті, має офіс в Санта-Кларі, штат Каліфорнія, з більш ніж десятком співробітників в США, згідно з даними LinkedIn. Серед них — директор з інжинірингу, керівник відділу розробки NAND в США і керівник відділу продажів в Північній Америці.