За словами людей, знайомих із цим питанням, американські постачальники обладнання для виробництва мікросхем відкликають своїх співробітників від провідного китайського виробника мікросхем пам’яті та зупиняють з ним ділову активність. Про це повідомляє WSJ.

Компанія Yangtze Memory Technologies Co. стикається з заморожуванням підтримки з боку ключових постачальників, включаючи KLA Corp. і Lam Research Corp.

Призупинення відбулося після масштабних обмежень минулого тижня, введених США для китайського сектору мікросхем, нібито для того, щоб перешкодити американським технологіям посилювати військову міць Китаю, хоча вплив розповсюдиться й на інші індустрії.

Американські постачальники призупинили підтримку вже встановленого обладнання в YMTC і тимчасово зупинили установку нових інструментів. Постачальники також тимчасово виводять свій персонал, який працює в YMTC.

Виробник обладнання для виробництва мікросхем Applied Materials Inc. в середу знизив прогноз продажів на поточний квартал приблизно на $400 млн, пославшись на обмеження. Компанія, один з найбільших виробників обладнання для виробництва мікросхем у світі, зараховує до числа своїх численних клієнтів провідних китайських виробників мікросхем. У другому кварталі вона отримала понад 27% своїх продажів з Китаю, або майже $1,8 мільярда. Значна частина цих продажів припадає на багатонаціональні фірми, які працюють в Китаї та, як очікується, будуть звільнені від контролю, спрямованого на китайських виробників мікросхем.

Applied заявила, що вона продовжує отримувати експортні ліцензії та дозволи, але додала, що очікує аналогічного впливу на продажі в першому кварталі наступного року.

На заводі YMTC працюють десятки співробітників американських виробників обладнання для виробництва мікросхем. Вони відіграють вирішальну роль в управлінні заводом і розвитку його виробничих потужностей, оскільки привносять свій досвід у високотехнологічне обладнання для виробництва мікросхем, кажуть люди, знайомі з ситуацією, що склалася. Якщо зупинка буде продовжена, такі клієнти, як YMTC, зіткнуться з тим, що вони будуть відрізані від модернізації, досвіду технічного обслуговування і майбутніх технологій, необхідних їм для розробки чипів.

Хоча ці кроки можуть бути тимчасовими, вони є безпосередніми ознаками перебоїв у бізнесі, з якими стикаються китайські виробники мікросхем і американські постачальники технологій, оскільки Вашингтон нарощує свої зусилля, щоб придушити китайську напівпровідникову промисловість, що розвивається. Заходи експортного контролю США, які обмежують компанії, що відправляють мікросхеми та обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, є одними з найширших, які США запровадили проти китайської напівпровідникової промисловості. Вони відрізняються від попередніх дій, які часто були спрямовані проти окремих компаній і вужчого набору технологій.

Правила, оголошені в п’ятницю Міністерством торгівлі США, додають нові ліцензійні вимоги для передових напівпровідників і обладнання для виробництва мікросхем, призначених для об’єкта в Китаї. Рішення про видачу ліцензій на об’єкти, що належать американським і союзним США фірмам, будуть прийматися в індивідуальному порядку, в той час, як на об’єкти, що належать Китаю, буде поширюватися презумпція відмови в наданні ліцензії.

Корпорація Intel і південнокорейський виробник пам’яті SK Hynix в середу заявили, що вони домоглися винятків, щоб зберегти свої потужності в Китаї. Очікується, що інші американські та союзні фірми отримають аналогічні дозволи.