Після сьогоднішньої ранкової атаки Києва дронами-камікадзе Shahed 136 / «Герань-2» концерн «Укроборонпром» та фонд «Повернись живим» незалежно один від одного анонсували підготовку української зброї дальнього радіуса дії.

Спочатку Державний концерн «Укроборонпром» написав у Facebook, що завершує розробку чи то БПЛА, чи то крилатої ракети дальністю до 1 000 км з бойовою частиною у 75 кг. Як доказ існування виробу в «Укроборонпром» навели фото обтікача з соколом, тризубом та українським орнаментом.

Десь через годину Голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут написав у Твіттер: «Скоро буде бавовна в Москві».

Трохи пізніше фонд «Повернись живим» розповів, що «Бавовна у Москві» — це пілотна назва нового проєкту фонду спільно з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, над яким Фонд працює близько 2 місяців. Проєкт пов’язаний з роботою на дальні дистанції, і вже на 100% законтрактований. Фонд обіцяв невдовзі надати детальнішу інформацію про цей проєкт. «Повернись живим» цінує бажання українців «скинутися на великий бум», але не відкриває окремий збір «Бавовна у Москві», закликаючи усіх бажаючих донатити на звичайні рахунки фонду.

Ці новини були дуже позитивно зустрінуті бажаючими помсти українцями, але хочеться зауважити: у зброї великого радіуса дії головне – кількість одночасних запусків, тому що через ППО прориваються лише 20-50% БПЛА/ракет. Тому якщо «Укроборонпром» лише завершує розробку, то до масового постачання в ЗСУ, на жаль, ще дуже далеко. Але… будемо сподіватися, що нам кажуть не все (а так і є), і до гідної відповіді російським загарбникам на масовані обстріли українських міст чекати вже не так довго.

Віримо в ЗСУ!