Як повідомляє Bloomberg, уряд США попросив Макса Полякова, українського технологічного підприємця, продати свою частку в ракетній компанії Firefly Aerospace Inc., через нібито проблеми національної безпеки.

Поляков вже декілька років є власником приватного виробника ракет Firefly, що базується поблизу Остіна, штат Техас. Проте представники уряду та аерокосмічної промисловості США висловились проти контролю Полякова над компанією через побоювання, що цінні технології можуть потрапити в Україну, Росію чи інші країни, які намагаються розробити ракетні програми.

Попри те, що Макс Поляков вклав у Firefly понад $200 мільйонів свого статку, він погодився піти з правління компанії та повсякденної діяльності Firefly наприкінці 2020 року, щоб допомогти підприємству легше вигравати урядові та військові контракти США та зменшити напруженість.

Однак наприкінці листопада Поляков отримав листа від Комітету з іноземних інвестицій у США, або CFIUS, у якому говорилося про занепокоєння щодо національної безпеки та була озвучена вимога до Полякова та його інвестиційної фірми Noosphere Venture Partners продати приблизно 50% акцій Firefly.

За словами речників Полякова, підприємець погодився на цю вимогу, стверджуючи, що його володіння Firefly не становить загроз національній безпеці. “Noosphere Ventures оголосила сьогодні, що має намір залучити інвестиційно-банківську компанію для надання допомоги у продажу частки Noosphere Ventures у Firefly Aerospace”, – йдеться у повідомленні компанії Полякова.

Український підприємець врятував Firefly від банкрутства у 2017 році та влив гроші в компанію на її відновлення. У вересні Firefly здійснив свій перший запуск ракети з бази космічних сил Ванденберг у Південній Каліфорнії. Ракета не вийшла на орбіту, але показала хороші результати для першого запуску, і компанія намагалася запустити другий.

За словами двох людей, знайомих із ситуацією, уряд США припинив поточні операції з запуску ракет Firefly у Ванденберзі, оскільки почалося обговорення питання власності компанії Поляковим. Про конфлікти між Поляковим та урядом США раніше не повідомлялося.

Поляков сказав, що мріяв перетворити Firefly на масштабну аерокосмічну компанію, яка могла б принести користь як США, так і Україні. За часів Радянського Союзу Україна виробляла одні з найкращих у світі ракетно-двигунних технологій, але більшість із цих винаходів в останні роки зникли через брак інвестицій. Були сподівання, що Firefly зможе об’єднати разом кращих інженерів із США та України, щоб створити флот великих ракет, здатних виводити багато супутників на орбіту, а згодом — на Місяць. За словами Полякова, він хотів, щоб США отримали доступ до української експертизи, а також знайшли спосіб підвищити перспективи українських аерокосмічних інженерів.

За останні пару років Firefly досягла стабільного прогресу. Компанія виграла контракти з NASA, Агентством передових оборонних дослідницьких проєктів і ВПС США на виконання різних місій. Вона також стала частиною угоди про обмін технологіями між Україною та США. Компанія має велике виробництво та випробування ракет у Центральному Техасі, а також керувала дочірньою компанією в Україні, щоб допомогти у розвитку технологій.