Після того, як штучний інтелект, що генерує художні витвори, вийшов на якісно новий рівень, а картина, створена ШІ, перемогла у художній виставці, у багатьох онлайн спільнотах митців почалась запальна дискусія про етику. На фоні цього деякі арт-спільноти почали повністю забороняти твори, згенеровані ШІ. Про це пише Ars Technica.

Поки що йдеться по досить невеликі спільноти на кшталт Newgrounds, Inkblot Art та Fur Affinity. Але відомі митці вже підіймають питання такої самої заборони й на великих і дуже відомих ресурсах, таких як DeviantArt та ArtStation.

Поява нових ШІ для синтезу зображень, таких як Midjourney та Stable Diffusion, спровокувала напружену онлайн-битву між художниками, які розглядають твори мистецтва згенеровані ШІ як своєрідні крадіжки, чи принаймні як експлуатацію творів інших митців, на яких навчається ШІ, і художниками, які з ентузіазмом приймають нові творчі інструменти.

Спільноти художників перебувають на важкому роздоріжжі, оскільки з одного боку вони бояться, що твори мистецтва, створені людьми, потонуть під шаленою кількістю робот створених ШІ, з іншого боку для багатьох ШІ вже став одним з популярних та зручних допоміжних інструментів.

Цікаво, як в решті решт мистецька спільнота адаптується до ШІ, якій може створювати необмежену кількість творів зі швидкістю, з якою жодна людина зрівнятися не в змозі? З іншого боку, якщо усі вони будуть як та «моторошна жінка»

Що ви думаєте про це?