На сайті державного інформаційного агентства «Укрінформ» з’явилася велика аналітична стаття «Перспективи забезпечення воєнної кампанії 2023 року: український погляд» за авторством Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного та колишнього Командувача Десантно-штурмових військ (2015—2019), а зараз народного депутата, генерал-лейтенанта Михайла Забродського. Це важливий і своєчасний документ, націлений на наших західних партнерів і на командування наших супротивників, на який слід звернути увагу.

Слід зауважити місце і час, коли вийшла ця стаття. На державному ресурсі, на фоні наступу українських військ на Сході та Півдні, після серії потужних ударів по тилах і навіть дальніх тилах супротивника. Саме про це один із головних посилів головнокомандуючого ЗСУ.

По-перше, українське військове керівництво підтверджує, ще серія ударів по аеродромах та складах на території тимчасово окупованого Криму – це саме ракетні удари ЗСУ. По-друге, Україна готова і навіть має намір вражати цілі не лише у Криму, а й на території РФ.

Валерій Залужний: війна триватиме й у 2023 році

Для цього генерали Залужний та Забродський в черговий раз звертаються до західних партнерів з проханням надати високоточну зброю дальнього радіуса дії, тому що саме це є ключовим фактором дисбалансу між збройними силами України та РФ. Йдеться, ясна річ, про MGM-140B ATACMS Block 1A, але автори статті наполягають на тому, що Україна й сама може і навіть повинна розробляти зброю великого радіуса ураження.

«Втім, отримання відповідних систем озброєння від партнерів може розглядатися Україною лише як рішення для перехідного періоду. З перших днів широкомасштабної агресії РФ для української сторони гостро стоїть проблема відновлення і налагодження власного проєктування і виробництва зразків високотехнологічного озброєння. І тактико-технічні вимоги до таких зразків вже мають включати відповідні параметри, зокрема, щодо дальності застосування.» – йдеться у статті.

Валерій Залужний: війна триватиме й у 2023 році

Ще одна важлива ремарка військових стосується можливості застосування Росією тактичної ядерної зброї. Наші військові не виключають можливості її застосування, але вважають, що навіть ядерна зброя не зможе переломити цю війну на користь Росії та зломити волю України до супротиву. Ба більше, навіть попереджають керівництво Росії про наслідки спроб використати таку зброю.

«Знову вимушено, але вкрай необхідно, повернутися до джерела російської впевненості, а саме – до безкарності. Будь-які спроби практичних кроків щодо застосування тактичної ядерної зброї мають бути припинені з використанням всього арсеналу засобів, які є в розпорядженні країн світу.» – сказано у статті.

Крім того, слід звернути увагу на те, як впевнено генерали Залужний та Забродський пишуть про перспективи звільнення Криму, який вважають одним з ключових факторів цієї війни. Так, це станеться не завтра, і можливо навіть не у 2023 році, але станеться. Україна обов’язково переможе у цій війні, військове керівництво країни в цьому впевнено.

Щодо тривалості бойових дій, то треба готуватися до затяжної війни. Автори статті обговорюють перспективи бойових дій 2023 року, але між рядками можна побачити, що війна триватиме і далі. І навіть після перемоги розслаблятися українцям не вдасться, ми просто перейдемо від гарячої фази війни до холодної. Це трохи сумні новини, але краще сумна правда, ніж солодка брехня. Тож дякуємо за правду, пани генерали.

Віримо в ЗСУ! Віримо в Україну! Тримаємось!