У мережі ширяться чергові свідчення наявності у ЗСУ далекобійної зброї. Рівно через тиждень після удару по авіабазі «Саки» несподівано зайнялися склади рашистів у селищі Майське Джанкойського району Автономної Республіки Крим. Дивний збіг обставин: до найближчих позицій ЗСУ від Майського знову ж таки 230-240 км. Тож або це черговий недопалок, або в наших військових вже дійсно є щось, чим може діставати цілі у глибокому тилу ворога.

Вибухи у Майському почалися о шостій ранку, сьогодні, 16 серпня 2022 р. На багатьох відео, що оприлюднені у соціальних мережах, можна побачити момент найбільшого вибуху, навіть з вибуховою хвилею, а на деяких і те, як розлітаються окремі детонуючі боєприпаси.

Так званий «голова» тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов виїхав на місце події, а тим часом у Майському розпочалася евакуація понад двох тисяч мешканців. З’явилась навіть інформація, що окупаційна адміністрація наказала припинити рух поїздів, зокрема пасажирських, через пошкодження колій неподалік Джанкою. Пасажирів висаджуватимуть на станції Владиславівка, за 100 км від Джанкою. Гілка Владиславівка–Джанкой – один зі шляхів постачання техніки й припасів до російських частин на Херсонщину та Запоріжжя.

Цікаво, що досі так і не зрозуміло, чим саме ЗСУ завдають удари по Криму. Це точно не ATACMS, тому що ще 12 серпня неназваний представник Пентагону заявив: «Я не маю відповідей на питання про те, що сталося в Саках; єдине, що я можу сказати, що це не були ATACMS, бо ми не надавали їх Україні.»

Тож залишаються усе ті ж самі фантастичні версії: модифікований для стрільби по наземним цілям Р-360 «Нептун», «Грім-2»/«Сапсан», якого просто нема, чи крилаті ракети AGM-84H/K SLAM-ER, запущені з модифікованих винищувачів ПС ЗСУ. AGM-84H/K SLAM-ER має дальність польоту до 270 км та бойову частину у 360 кг, супутникову систему навігації з доведенням по інфрачервоному сенсору – дуже непоганий варіант саме для ураження складів. Але так, все це гадання на кавовій гущі.

У будь-якому разі, поздоровляємо ЗСУ з черговою вдалою операцією та з нетерпінням чекаємо продовження «бавовняного» сезону в Криму. Вірте в ЗСУ!