Нові супутникові фото, що з’явились вчора увечері, дозволяють приблизно оцінити втрати російської армії після удару по авіабазі «Саки» 9 серпня 2022 р. Те, що це був саме удар ЗСУ, можна вважати майже доведеним фактом – на знімках чудово видно воронки від вибухів, і вони схожі саме на воронки від ракетного або бомбового удару.

Аналітики по різному оцінюють втрати ВКС Росії. На думку нідерландської OSINT-групи Oryx, росіяни втратили щонайменше 4 винищувачі Су-30СМ та 7 бомбардувальників Су-24МР – тобто 11 літаків. Група OSINTtechnical вважає, що знищено 3 Су-30СМ, 4 Су-24МР та один Су-27 – тобто 8 літаків. За оцінкою OSINTtechnical, діаметр кратерів від вибухів дорівнює близько 6 м, тобто це була досить потужна зброя.

Удар по авіабазі «Саки»: росіяни втратили від 8 до 11 літаків

Підрахунки Oryx та OSINTtechnical майже співпадають з думкою Генштаба ЗСУ, який додав у зведені втрати ворога за 10 серпня 2022 р. плюс 9 літаків.

Але знищені літаки – це ще не все. На думку Defense Express, при вибухах такої потужності, а постраждали навіть будинки, розташовані у 1,5 км від військової бази, пошкоджені можуть бути і літаки, які виглядають начебто цілими на супутникових знімках. Особливо якщо для удару по авіабазі «Саки» використовували американські ракети ATACMS або українські «Сапсан»/«Грім-2» з підривом у повітрі.

Удар по авіабазі «Саки»: росіяни втратили від 8 до 11 літаків

 

Тобто уся ворожа техніка, що була у Саках, має пройти ретельну перевірку на ураження шрапнеллю та осколками. І існує висока ймовірність, що деякі з цих літаків підуть хіба що на запчастини.

Утім, супутникові знімки є у вільному доступі, тож кожен може самостійно порахувати ймовірні втрати ворога та порадіти, що в нас вже є зброя, яка дозволяє здійснювати такі удари. А що саме це було: модифікований Р-360 «Нептун», міфічний «Грім-2», таємні поставки ATACMS, або навіть рейд авіації з нестандартним використанням AGM-88 HARM – то вже навіть неважливо. Та нехай навіть робота ССО в дусі рейду британського спецназу на острів Пеббл під час Фолклендської війни. Останнє малоймовірно, у разі рейду ССО був би скоріш підрив / пошкодження самих літаків, а не величезні воронки від вибухів.

Втрата відразу 8 (11) літаків – це найбільші втрати ВПС Росії з часів Другої світової війни. А ще це чуттєвий ляпас «аналаговнетному» ППО РФ, яке проґавило все, що лише можна було проґавити. Ляпас десь на рівні знищення крейсера «Москва». Сподіваємось, не останній і в наступні тижні ми побачимо й інші приклади використання ЗСУ далекобійної високоточної зброї, якої в нас начебто нема.

Дякуємо, ЗСУ! Ви найкращі!