Згідно з численними відео та повідомленнями у мережі, у тимчасово окупованому Криму, на військовому аеродромі у селищі міського типу Новофедорівка неподалік від Сак, пролунало декілька потужних вибухів і здійнявся стовп диму.

Аеродром у Саках – один з найкращих авіакомплексів СРСР. Саме тут знаходився тренувальний комплекс для відпрацювання льотчиками палубної авіації техніки зльоту і посадки літака на палубу авіаносця. Після анексії Криму тут базується 43-1 полк морської штурмової авіації Росії, з літаками Су-24М, які можуть нести крилаті ракети.

Перший вибух у Новофедорівці стався близько 15-00, за ним пролунало ще 5-6 вибухів. У Криму начебто оголошена повітряна тривога. Мінімальна відстань від Новофедорівки до можливих позицій ЗСУ, скажімо, під Очаковом – 220 км. Але… річ у тому, що у ЗСУ нема зброї з таким радіусом дії. Принаймні офіційно нема.

ЗСУ (ймовірно) вперше вдарило по цілі в Криму, але зовсім незрозуміло чим

Україна не має далекобійної зброї, щоб завдавати удари вглиб території, контрольованої противником. У першу чергу – по аеродромах, з яких злітають літаки, що обстрілюють мирні українські міста. Саме тому керівництво держави та ЗСУ наполегливо вимагало від західних партерів високоточну зброю з великим радіусом дії. HIMARS є першою такою зброєю, але… ракети GMLRS, які поставляють нам союзники, і які дуже гарно показали себе, мають дальність лише 100 км. Тому Україна і просила у США ракети ATACMS, здатні уражати цілі на відстані до 300 км. На жаль, згідно з офіційними повідомленнями, таких ракет в Україні зараз нема.

Можна було б сказати, що це ракети ER GMLRS, але їх тестування почалось лише у березні 2021 р., а дальність лише 150 км. «Точка-У» – 150 км. «Вільха-М2», яка все ще у розробці – 140 км.

ЗСУ (ймовірно) вперше вдарило по цілі в Криму, але зовсім незрозуміло чим

Майже єдині варіанти, що залишаються – перероблення Р-360 «Нептун» (дальність 280 км) для стрільби по наземним цілям, або таємне завершення робіт по оперативно-тактичному ракетному комплексу «Грім-2» (до 500 км), який розробляло конструкторське бюро «Південне». Начебто було виготовлено дві дослідницькі установки «Грім», але що з ними стало після припинення програми, невідомо. До того ж кількість вибухів у Криму каже про те, що це була не поодинока атака, а залп, тобто ми ставимо на перероблений Р-360 «Нептун».

У будь-якому разі, враження цілей у глибокому тилу ворога – це дуже великий успіх ЗСУ, з чим ми й поздоровляємо наших вояків. Сподіваємось, далі буде ще!

P.S. Росія каже, що це самодетонація боєприпасів. Ага… Жест доброї волі.