Американського науковця Стівена Талера спіткала чергова невдача у боротьбі за права штучного інтелекту. Вищий патентний суд США визнав, що винахідниками можуть бути тільки люди та відмовився захищати патентом авторські права ШІ. 

Нагадаємо, Талер намагається отримати патент на твір мистецтва, створений системою штучного інтелекту Creativity Machine.  Він подав заявку на реєстрацію твору як «роботи за наймом для власника Creativity Machine», однак отримав відмову. 

У п’ятницю апеляційний суд США постановив, що термін «особа» в Законі про патенти стосується лише людей, а отже ШІ не може бути автором винаходу. Рішення стане остаточним, якщо у справу не втрутиться Верховний суд США. Однак Талер не припиняє боротьбу. Як повідомив його адвокат, науковець планує подати апеляцію до вищого суду. 

Стівен Талер намагався захистити права ШІ на отримання патентів не лише у США. Однак суди Великої Британії, Європейського Союзу та Австралії також відмовились прийняти його аргументи. Єдиною перемогою наразі є виграна справа у Південноафриканському суді, який заявив, що ШІ може бути патентним винахідником.