Бюро авторських прав США (USCO) вкотре відмовило у спробі захистити авторські права на твір мистецтва, створений системою штучного інтелекту. Доктор Стівен Талер намагався захистити авторські права на картину під назвою «Недавній вхід у рай», стверджуючи у другому запиті на перегляд рішення 2019 року, що вимога USCO, щоб твір був «авторства людини», є неконституційною.

У своєму останньому рішенні агентство визнало, що робота була створена штучним інтелектом, який Талер називає Creativity Machine. Талер подав заявку на реєстрацію твору як «роботи за наймом для власника Creativity Machine».

Проте в офісі заявили, що чинне законодавство про авторське право забезпечує захист лише «плодів інтелектуальної праці», які «засновані на творчій силі людського розуму». Таким чином, твір, захищений авторським правом, «повинен бути створений людиною», і офіс стверджує, що він не реєструватиме роботи, «вироблені машиною або просто механічним процесом», які не мають втручання чи творчого внеску від людини-автора.

Агентство заявило, що Талер не надав доказів того, що «Недавній вхід до раю» є результатом людського авторства. У ньому також зазначалося, що він не зміг переконати USCO «відійти від столітньої юриспруденції щодо авторського права» — іншими словами, змінити правила.

У рішенні зазначається, що суди кількох рівнів, у тому числі Верховний суд, «одностайно обмежили захист авторських прав тільки людськими творами» і що суди нижчої інстанції «неодноразово відхиляли спроби поширити захист авторських прав на твори, які не були створені людьми», наприклад, на фотографії зроблені мавпами.

Талер вже випробував законодавство про авторське право та патенти в ряді країн. Він намагався зробити так, щоб штучний інтелект під назвою DABUS був визнаний винахідником двох продуктів у патентних заявках. Бюро з патентів і товарних знаків США, Бюро інтелектуальної власності Великобританії та Європейське патентне відомство відхилили заявки, оскільки винахідник не був людиною. На ці рішення та рішення в Австралії та Німеччині були подані апеляції.

Проте минулого року суд в Австралії постановив, що винаходи, створені штучним інтелектом, можуть претендувати на патентний захист. Минулого року Південна Африка надала Талеру патент на один із продуктів і зазначила, що «винахід був автономно створений штучним інтелектом».