Ще в березні компанія MacPaw розробила додаток SpyBuster для macOS. Він допомагає відстежити програми, які так або інакше пов’язані з рф або білоруссю. Як відомо, чинний там Закон Ярової вимагає зберігати особисті дані користувачів (включно з записами розмов, особистим листуванням тощо) на серверах щонайменше шість місяців, а інформацію про співрозмовників, час їх спілкування та місцеперебування — протягом трьох років.

Звісно, спецслужбам закон дозволяє практично вільний доступ до цієї інформації. А SpyBuster має виявити програми, які створені в країнах-агресорах або зв’язуються з їхніми серверами, що допоможе вберегти свої дані від ворожих очей.

Нехтувати особистими даними — завжди погана ідея. Тим паче в умовах війни. Наші смартфони часто містять забагато конфіденційної інформації про власника, тому з використанням будь-яких невідомих застосунків краще бути максимально обережними.

Відтепер додаток SpyBuster також доступний для iOS-пристроїв, що дозволить пересвідчитися, що ваші особисті дані не потрапляються на сервери росії або білорусі, а самі застосунки розроблялися деінде. Швидке сканування виявить підозрілі додатки та вкаже на них з відповідною позначкою.

Застосунок безплатний й доступний всім користувачам iPhone з версією iOS 14 та новішою. Знайти його можна за цим посиланням.

Також SpyBuster інтегровано в CleanMyMac X, а версії для macOS та браузера Chrome можна знайти тут.