Китай розраховує запустити свій перший великий космічний телескоп та почати наукові дослідження приблизно до 2024 року.

Телескоп під назвою Сюньтянь, Китайський оглядовий космічний телескоп або Китайський телескоп космічної станції (CSST) проводитиме великі дослідження космосу, згідно з повідомленням китайського державного ЗМІ CGTN.

На відміну від космічного телескопа NASA – Джеймс Вебб, який щойно показав свої перші наукові зображення, Сюньтянь буде досить близько до Землі для обслуговування. Джеймс Вебб знаходиться приблизно за 1,5 мільйона кілометрів від Землі в точці Лагранжа 2, тоді як CSST обертатиметься поблизу китайської космічної станції, що означає, що його буде відносно легко обслуговувати. Очікується, що термін служби місії складе приблизно 10 років, який також може бути продовжений.

Сюньтянь (що означає з китайської «Небесний вартовий») матиме двометрову апертуру разом із вдосконаленими детекторами. Він також буде розміром з автобус і важитиме понад 10 тонн, повідомляє CGTN. Повідомляється, що Інститут оптики, точної механіки та фізики Чанчунь при Китайській академії наук (CAS) зараз розробляє прототип Сюньтянь.

Китайський космічний телескоп складатиметься з п’яти апаратів спостереження, включаючи модуль Сюньтянь, терагерцевий модуль, багатоканальний пристрій зображення, спектрограф інтегрального поля та позасонячний коронограф планетарного зображення.

Більшість спостережень буде проводитися модулем Сюньтянь, який є камерою з широким полем огляду. За даними CGTN, камера модуля телескопа з роздільністю 2,5 мільярда пікселів матиме таку ж роздільну здатність, як і Хаббл, але матиме поле зору в 300 разів більше. За приблизно 10 років роботи він зможе оглянути приблизно 40 відсотків неба.

Космічний телескоп запустять після завершення будівництва Китайської космічної станції. Він літатиме окремо і на відстані від орбітальної станції, але на тій же орбіті та зможе пристикуватися до неї.