Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація, основний підрядник космічної програми КНР, сповістила, що у 2022 році націлена виконати понад 40 орбітальних запусків, включаючи шість місій для завершення будівництва космічної станції Tiangong.

Спочатку у березні-квітні 2022 р. до Tiangong відправиться автоматичний вантажний корабель Tianzhou 4, за яким у травні 2022 р. стартує пілотований корабель Shenzhou 14 з трьома тайконавтами на борту.

Саме ця експедиція буде зустрічати два додаткових модуля станції Tiangong – лабораторії Wentian та Mengtian, які планується запустити у червні та серпні 2022 р. Модуль Wentian – це базовий лабораторний модуль, що може також слугувати резервним командним модулем станції. Він має власний шлюзовий відсік для виходів у відкритий космос та ще один зовнішній роботизований маніпулятор. Модуль Mengtian – основний лабораторний модуль, який оснащено додатковим шлюзом для транспортування обладнання. Приєднання цих двох модулів завершить основний етап будівництва станції, яка отримає заплановану Т-подібну форму.

Китай планує добудувати власну космічну станцію Tiangong протягом 2022 року

Цікаво, що у 2024 році Китай планує запустити й власний орбітальний телескоп Xuntian, який буде знаходитися на тій самій орбіті, що і космічна станція Tiangong, та час від часу зможе стикуватися зі станцією для ремонту та обслуговування.

До кінця 2022 р. керівництво КНР запланувала ще два запуски до Tiangong – вантажний корабель Tianzhou 5 відправиться до станції у жовтні 2022 р., а новий екіпаж прибуде у листопаді 2022 р. на кораблі Shenzhou 15.

У 2021 році КНР вперше в історії підкорення космосу вийшла на перше місце у світі за кількістю здійснених та вдалих космічних запусків – 56 та 53 відповідно, випередивши США та Росію. І здається, у 2022 році Китай не збирається поступатися. Лише Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація планує 40 запусків. Крім того, свої власні плани є ще у двох державних підприємств – Китайської аерокосмічної науково-промислової корпорації (так, це різні організації), та Китайської академії наук. Плюс у Китаї нарешті з’явилися і приватні космічні компанії на кшталт Expace, Zhongke Aerospace, China Rocket, Galactic Energy та інших. Вони є своєрідними комерційними відгалуженнями від вже згаданих державних компаній, та теж планують власні запуски на 2022 рік, який схоже, поб’є рекорд 2021 року по загальній кількості орбітальних стартів.