За інформацією CNN Міністерство оборони США завалено заявами від оборонних компаній, які хочуть розробляти, виробляти та постачати зброю для України. Схоже наша країна стане справжнім випробувальним полігоном для новітньої зброї. Краще б цього взагалі не було, але з такими сусідами маємо, що маємо.

У першу чергу йдеться про пропозиції, що стосуються нагальних військових потреб України – ППО, протитанкові та протипіхотні комплекси, БПЛА, контрбатарейна боротьба, захищений зв’язок тощо.

Очікується, що найближчими тижнями у Пентагоні вирішать, які саме ідеї має сенс реалізовувати, що піде на озброєння України, що знадобиться самій США. Все це трохи схоже на великий мозковий штурм зброярів США.

Пентагон розглядає 1300 пропозицій від 800 компаній, які хочуть виготовляти зброю для України

Але мова не лише про новітню зброю, а й про пришвидшення виробництва старої: «Міністерство вивчає варіанти, які дозволили б прискорити виробництво та наростити додаткові потужності для зброї й спорядження, які можна швидко експортувати, розгортати з мінімальною підготовкою і які довели свою ефективність на полі бою», – йдеться у повідомленні.

В першу чергу Пентагон шукає потенційні постачання в діапазоні від «30 днів і до 180 днів». Міноборони США також просить детально описати, на якій з повітряних, наземних чи морських платформ можна розгорнути ту чи іншу зброю та чи є вже якісь зразки у виробництві.

Як ми добре знаємо, деяка нова зброя вже проходить бойове випробування в Україні. Мова про нову імпровізовану платформу для ракет Brimstone, дрони-камікадзе Swichblade, таємничі дрони Phoenix Ghost. Ми впевнені, що це далеко не повний перелік і він абсолютно точно буде доповнюватися.