Ви не повірите, але Німеччина знов знайшла привід не надавати Україні важку зброю, яку сама й запропонувала. Цього разу Німеччина НЕ надасть Україні чотири РСЗВ MARS-II, які канцлер Олаф Шольц обіцяв усього тиждень тому.

За інформацією BusinessInsider.de, цього разу причина у тому, що програмне забезпечення систем MARS-II начебто не вміє використовувати високоточні снаряди. А для того, щоб виправити цю ваду, знадобляться аж «місяці». Крім того, з’ясувалося, що попри заявлену кількість Mars II у Бундесвері у 40 одиниць, лише половина з цих РСЗВ у боєздатному стані. Тому передача навіть 4 систем, нібито, суттєво вплине на обороноздатність ФРН. Відразу хочеться спитати, а взагалі-то, в Німеччини є армія, чи вона теж «паперова»?

Чесно кажучи, ми не здивовані черговій відмові, тому що попри всі обіцянки з початку повномасштабного вторгнення Німеччина поставила в Україну 0 (нуль) зразків важкої зброї. Схоже, це починає дратувати навіть німецьку пресу.

Німеччина НЕ надасть Україні чотири РСЗВ MARS-II

Цікаво, що журналісти Defense Express звернули увагу, що несумісність Mars II з високоточними ракетами – це, схоже, теж брехня. За словами експертів видання, документально відомо про проведення робіт з інтеграції ракет GMLRS з комплексом Mars II за контрактом 2012 року з французькою Sagem. Повідомлялось про інтегрування системи Sagem Sigma 30. Крім того, на сайті самого Бундесвера прямо вказано, що Mars II може використовувати керовані боєприпаси. Журналісти навіть знайшли фото Mars II яка випускає… високоточний снаряд… Сюди прямо-таки й проситься слайд Directed by Robert B. Weide.

Нагадаємо, РСЗВ MARS-II – це ліцензована версія американської M270 MLRS з деякими доопрацюваннями.