ЄС узгодив законодавство, яке передбачатиме використання USB Type-C в майбутніх смартфонах, планшетах, фотоапаратах та інших електронних пристроях, щоб зменшити кількість електронних відходів. Таке рішення прийняли відповідно до вимог Єврокомісії, яка легалізує єдиний зарядний пристрій до кінця цього року, повідомляє Bloomberg

Спершу нові правила розлютили Apple. Компанія заявила, що вони зменшують інноваційність. Однак зараз вона тестує нові моделі iPhone, у яких звичайний порт Lightning замінять на більш поширений USB Type-C. Нинішні моделі ноутбуків Apple та деякі iPad уже використовують порт USB-C для зарядки.

Нові правила ЄС змушують усіх виробників, зокрема й Apple, впровадити порт для зарядки USB Type-C у смартфони, планшети, електронні книги, цифрові камери, навушники, ігрові консолі тощо. Усього до списку потрапило 15 видів гаджетів. 

Єврокомісія підрахувала, що це дозволить користувачам зекономити близько 250 мільйонів щороку. Виробники смартфонів і планшетів мають виконати вимогу до осені 2024. Виробники ноутбуків матимуть більше часу – вони повинні перейти на новий зарядний порт за 40 місяців після того, як нові правила почнуть діяти. 

У майбутньому комісія також зможе приймати рішення щодо стандартів бездротової зарядки.