Законодавці та держави-члени, швидше за все, затвердять єдиний порт для зарядки смартфонів, планшетів, навушників та іншої електроніки до початку наступного року, повідомляють джерела Reuters. Відомо, що ця ініціатива зазнала запеклої критики з боку Apple.

Європейська комісія вперше ініціювала затвердження єдиного зарядного порту понад десять років тому, але законопроєкт був підготовлений лише минулого року після того, як самі виробники не змогли домовитись про єдине технічне рішення.

Користувачі iPhone та Android вже давно скаржаться, що їм доводиться використовувати різні зарядні пристрої. У той час, як Apple iPhone заряджається через інтерфейс Lightning, сучасні телефони Android використовують USB Type-C. Згідно з наявною статистикою за 2018 рік, половина смартфонів використовували порти USB micro-B, 29% – USB Type-C, а 21% – Lightning. Тепер, мабуть, баланс значно змінився на користь USB Type-C.

Законодавці вважають, що єдиний порт слід ввести для електронних книг, ноутбуків з низьким енергоспоживанням, клавіатур, комп’ютерних мишей, навушників, розумних годинників та електронних іграшок. Вони також закликають Європейську комісію “гармонізувати” інфраструктуру бездротової зарядки до 2025 року.

Закон про єдиний універсальний порт може набути чинності через шість місяців після його прийняття (раніше передбачалося, що перехідний період триватиме два роки), на той час виробники повинні адаптувати свої пристрої.

Компанія Apple вже заявила, що ініціатива ЄС може негативно вплинути на інновації, а результатом стане купа електронних відходів, якщо законодавці змусять споживачів перейти на нові зарядні пристрої.