NASA придбала у SpaceX ще 5 пілотованих місій

Попри начебто успішне, з деякими обмовками, випробування Boeing CST-100 Starliner, NASA, здається, не вірить, що справа швидко дійде до пілотованих місій з використанням цього космічного корабля. Нещодавно агентство підтвердило, що придбало ще 5 додаткових польотів на МКС у компанії SpaceX.

Цей додатковий контракт є доповненням до контракту на три польоти, який SpaceX отримала наприкінці минулого року. Тоді мова йшла про $3,5 млрд за 3 польоти, тобто зараз можна говорити про суму в майже $6 млрд.

Зараз у космосі у рамках місії Crew-4 перебуває корабель Crew Dragon Freedom. У жовтні 2022 р. очікується старт місії Crew-5 на кораблі Crew Dragon Endurance, потім, у IV кварталі 2022 р. йде приватна місія Polaris Dawn на кораблі Crew Dragon Resilience, яка спонсорується мільярдером Джаредом Айзекманом. На 2023 рік заплановані місії Crew-6 та Crew-7, а також Axiom-2, Axiom-3 та Axiom-4.

Враховуючи щойно придбані запуски, NASA вже зарезервувала польоти до Crew-14; якщо по 2 старти на рік, це аж до 2027 року. Якщо Boeing зможе розв’язати останні питання до CST-100 Starliner та нарешті перейти до регулярних запусків, то дата завершення розширеного контракту зі SpaceX може посунутися аж до 2030 р., тобто до поточної дати завершення експлуатації МКС.

Більше коментарів!