Американський бізнесмен, пілот та астронавт, співзасновник та генеральний директор компанії Shift4 Payments, засновник Draken International, що займається підготовкою пілотів для Збройних сил США, мільярдер Джаред Айзекман, який вже побував на орбіті Землі у якості командира екіпажу комерційної місії SpaceX Inspiration4, знову зібрався у космос. Та й ще далеченько. Айзекман оплатив відразу три космічні місії SpaceX у рамках проєкту Polaris Program. Перша місія Polaris Dawn, командувати якою знову ж таки буде Джаред Айзекман запланована вже на кінець 2022 р.

Нагадаємо, перша комерційна триденна місія SpaceX Inspiration4 відбулася 16-18 вересня 2021 р., і у її рамках команда з чотирьох непрофесійних астронавтів самостійно перебувала на орбіті без стиковки з МКС, та випробувала новий скляний оглядовий купол, що був змонтований на місці стикувального вузла капсули Crew Dragon Resilience. Того разу Джаред Айзекман оплатив квитки у космос для Кристофера Семброскі, Сіан Проктор та Гейлі Арсено. Асистент лікаря Святого Юди в Мемфісі Гейлі Арсено стала наймолодшою американкою, а також першим інвалідом з протезуванням, який побував у космосі.

Програму Polaris Program також оплачує Джаред Айзекман, але цього разу в нього більш амбіційні плани. Айзекман планує у кожній новій місії посунути межі комерційного космосу та випробувати нове оснащення та технології. Перші дві місії Polaris Program пройдуть з використанням кораблів Crew Dragon, а ось третя відправиться в космос вже на SpaceX Starship!

Мільярдер Джаред Айзекман оплатив SpaceX відразу три комерційні космічні місії Polaris Program

Перша місія Polaris Dawn запланована вже на кінець 2022 р. У її рамках Айзекман та члени його екіпажу планують досягти найвищої орбіти, на яку коли-небудь літали люди – понад 500 км (насправді у ході місії Gemini 11 у 1966 році Чарльз Конрад-молодший та Річард Ф. Гордон-молодший досягли рекордної висоти апогею у 1369 км).

Мільярдер Джаред Айзекман оплатив SpaceX відразу три комерційні космічні місії Polaris Program

Екіпаж Polaris Dawn також планує здійснити перший вихід у відкритий космос у рамках комерційного польоту та протестувати космічний лазерний зв’язок від Starlink. Для виходу у відкритий космос будуть використані нові скафандри, які зараз розробляє SpaceX. Крім того, заплановані деякі наукові медичні експерименти. Ну і звісно ж Джаред Айзекман хоче продовжувати збір коштів для дитячої дослідницької лікарні Святого Юди в Мемфісі.

Члени екіпажу місії Polaris Dawn:

  • командир корабля – Джаред «Рук» Айзекман
  • пілот – Скотт «Кід» Потет
  • спеціаліст – Сара Гілліс
  • спеціаліст та медичний офіцер – Анна Менон.

Мільярдер Джаред Айзекман оплатив SpaceX відразу три комерційні космічні місії Polaris Program

Скотт «Кід» Потет – підполковник ВПС США у запасі, з величезним досвідом пілотування реактивних літаків, 3200 годин нальоту, з яких 400 годин під час бойових місій.

Сара Гілліс – провідний інженер з космічних операцій SpaceX, яка відповідала за програму підготовки астронавтів до перших місій Demo-2, Crew-1, та Inspiration4

Анна Менон – ще один співробітник та провідний інженер SpaceX з космічних операцій, яка виступала як комунікаційний офіцер та керівник місій Demo-2, Crew-1, CRS-22 та CRS-23. До SpaceX Менон впродовж 7 років працювала в NASA біомедичним диспетчером польотів на МКС.

Що ж, тримаємо кулаки за екіпаж Polaris Dawn. Ці люди й справді встановлюють нові межі у дослідженнях космосу і роблять його ближчим до звичайних людей. Так тримати!