Firefly зробить другу спробу запустити ракету Alpha – у ній врахували недоліки першого варіанту

Американська компанія Firefly Aerospace знову спробує запустити ракету Alpha. Перша спроба, що відбулась близько 9 місяців тому, закінчилась невдачею – один з двигунів ракети вийшов з ладу і весь апарат було втрачено. 

Після того компанія мала проблеми з регуляторними органами. Тодішній власник контрольного пакета акцій – українець Максим Поляков – отримав листа від Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS) з проханням продати частку у Firefly з міркувань національної безпеки. Поляков заперечив загрозу національній безпеці зі свого боку, однак у лютому 2022 року продав 58% акцій компанії за 1$ своєму партнеру та співзасновнику компанії Тому Маркусіку. 

Після цього Firefly Aerospace отримав зелене світло на другу спробу запуску. У новій ракеті конструктори усунули недоліки, які майже рік тому стали причиною провалу. Зокрема, тоді двигун пошкодила сильна вібрація. Нові двигуни працюють з меншою кількістю вібрацій – а розробники потурбувались, щоб слабке місце зазнало якомога меншого їх впливу. 

Також під час першого запуску, двигуни рухалися і змушували коливатися усе тіло ракети. Конструктори вивчили це явище та спробували його усунути за допомогою незначних змін. 

За словами Маркусіка, друга збірка ракети Alpha є більш зрілою, а всі компоненти краще відповідають один одному. Конструкція ракети вийшла міцнішою, тому її розробники почуваються більш впевнено із новим запуском. 

Все необхідне для другого запуску вже знаходиться на космічній базі Ванденберг. Орієнтовна дата запуску ракети призначена на 17 липня.

Більше коментарів!