The Spaceport Company протестувала власний плавучий космодром

Поки український Sea Launch догниває десь під Владивостоком, інші компанії тестують можливості запуску ракет-носіїв з плавучих платформ. 22 травня 2023 р. американська The Spaceport Company разом з Evolution Space здійснила декілька запусків метеорологічних ракет з корабля-платформи компанії EBI Liftboats LLC з акваторії Мексиканської затоки. Про це пише Space News.

Так, поки що це лише надлегкі метеорологічні ракети, але ці запуски дозволять The Spaceport Company зібрати корисну інформацію та отримати фінансування.

Liftboats, тобто самопідйомні кораблі – це самохідне судно, що може підіймати себе над хвилями на спеціальних опорах. Самопідйомні кораблі використовуються для морської розвідки, видобутку корисних копалин або морського будівництва.

У The Spaceport Company є вже навіть клієнти. У квітні 2023 р. компанія оголосила про партнерство з розробником невеликих ракет-носіїв Vaya Space. Запуски заплановані на 2025 рік.

The Spaceport Company – не єдина компанія, яка цікавиться можливістю запусків з морських платформ. У 2019 р. китайське космічне агентство здійснило запуск легкого супутника з плавучої платформи. У 2021 р. SpaceX планувала побудувати дві стартові платформи Phobos та Deimos на основі старих бурових веж для запусків Super Heavy та Starship. У 2023 р. SpaceX відмовилась від цих планів та продала платформи. Компанія Astra, яка у березні 2022 р. нарешті здійснила перший вдалий запуск ракети-носія Rocket 3.3, теж розмірковувала про морські старти.